Beheerders in spagaat
Hij denkt dat het nog slechts enkele jaren duurt voordat er meer beheerders in datacenters en voor de IaaS-leveranciers werken dan in de organisaties waarvoor de ICT tot de secundaire processen behoort. “Maar niet al het werk zal verschuiven.

Veel organisaties zullen toch een deel van de regie en ICT-middelen zelf willen blijven behouden. Dat schept ook mogelijkheden voor beheerders met managementaspiraties. Zij worden meer regisseur en vertaler van ICT naar de business. Door zich hierin te bekwamen, ligt er nog vele jaren interessant werk in het verschiet.”
Veel beheerders, met name in het mkb, merken nu al dat zij steeds meer regievoerders worden, in plaats van techneut. Lieberwerth: “Zij bevinden zich echt in een spagaat, doordat zij niet alleen beheertaken moeten uitvoeren, maar ook worden geconfronteerd met beleidsvraagstukken. Van hen wordt verlangd dat zij een visie ontwikkelen voor de toekomst van de ICT binnen de organisatie, terwijl zij daar lang niet altijd kaas van hebben gegeten.” Lieberwerth voorziet een tekort aan ICT-regievoerders. “Het mbo levert beginnende beheerders af, met vooral technische basiskennis en interesses. Maar als je ook het beleid moet gaan bepalen, heb je weinig aan de technische vaardigheden alleen. Je moet een of twee niveaus hoger kunnen denken: op strategisch en organisatorisch niveau. Dan kom je al snel bij beheerders met een hbo-, hbo-plus-niveau, waarvan er momenteel weinig uit de schoolbanken stromen.”
De beheerder die niet meer affiniteit heeft met techniek, hoeft volgens Lieberwerth niet te vrezen. In de datacenters van ICT-leveranciers blijft genoeg beheerwerk over. “Hij zal dan wel moeten veranderen van een generalist, een alleskunner, in een echte specialist die zich voortdurend bijschoolt. Je focus ligt dan nog maar op één of enkele aspecten van het werk dat je vroeger deed. Je hebt meer dezelfde bezigheden.”
Voor sommigen zal dit problemen geven. “Zeker als ze erg gehecht zijn aan de vertrouwde omgeving met direct contact met de gebruikers, van afwisseling houden en willen pionieren, krijgen ze het moeilijk. Voor deze aspecten zal steeds minder ruimte zijn. In plaats daarvan hebben ze te maken met strikte afspraken, protocollen en rapportages. De vrijheid die de beheerder vroeger had in de kleine omgeving van zijn werkgever waar de ICT tot de secundaire processen behoort, verdwijnt voor een groot deel.”
Heb jij een uitgesproken mening over waar het beheer naartoe gaat of een idee hoe je als beheerder de toekomst doorstaat, praat dan mee op onze website door op dit bericht te reageren, of stuur je mening naar Ester Schop (e.schop@sdu.nl).
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee