Aantal winkels met pinautomaat blijft groeien

Slechts 3 procent van de winkeliers brengt de klant nog een vergoeding in rekening voor het pinnen, bijvoorbeeld als het om een miniem bedrag gaat. In 2009 berekende nog 5 procent van de ondernemers soms de pinkosten door.
Breedbandaansluiting wint het van inbelverbinding
Steeds vaker gebruiken winkels een breedbandverbinding voor hun betaalautomaten, terwijl de duurdere inbelverbinding terrein verliest. Van 2009 op 2010 steeg het percentage ondernemers met een DSL-verbinding van 37 naar 41 procent. Daarnaast verdrievoudigde het aandeel van kabelaansluitingen naar 18 procent. Overigens blijkt 10 procent van de winkeliers niet te weten wat voor type telecomverbinding ze hebben.
Zelfs op markten en in kramen is het elektronisch betalen in opmars. In 2009 had 21 procent van de ambulante handelaars een betaalautomaat, in 2010 liep dit op naar 28 procent.
Veel nieuwe automaten met chiplezer geïnstalleerd
De meeste betaalterminals zijn vrij nieuw. In slechts 6 procent van de winkels is het pinapparaat ouder dan 5 jaar. Volgens het HBD heeft dat te maken met de overgang naar het ‘nieuwe pinnen’, waarbij niet meer de magneetstrip maar een chip op de bankpas wordt gebruikt. Vorig jaar heeft bijna 1 op 3 winkeliers hiervoor een nieuwe betaalautomaat laten installeren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee