Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees AI-talent krijgt warm bad bij ELLIS

Op maar liefst 30 plekken (units) in Europa vindt morgen de virtuele start plaats van het European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS). Het doel is door uitwisseling en kennisdeling een klimaat te creëren dat een braindrain van AI-talent voorkomt.
Max Welling
© UvA
UvA

ELLIS ging in december vorig jaar al officieus van start met 17 locaties. Dat nu pas de officiële start plaatsvindt, heeft te maken met de COVID-epidemie, verklaart hoogleraar Machine Learning Max Welling, een van de oprichters en tevens bestuurslid van ELLIS. Aanvankelijk zou een officiële opening plaatsvinden in april in de Royal Society in London. Nu wordt het een gestreamed evenement en presenteren de units zich met behulp van een video.

Sinds begin dit jaar is het aantal 'units' uitgebreid tot 30. Een van die toegevoegde units is gesitueerd aan de Radboud Universiteit. Daarmee komt het totaal aantal ELLIS units in Nederland op drie, die in Amsterdam en Delft waren al bekend. Onlangs is ook een speciaal een ELLIS PhD en Postdoc programma gestart.

Welling vertelt wel al dat het Geometric Deep Learning Research Program een zeer belangrijk onderdeel is van ELLIS Amsterdam, dat is gevestigd in drie instituten, het Informatics Institute, het Korteweg-de Vries Institute for Mathematics en het Institute for Logic, Language and Computation. Zij werken nauw samen met collega’s van de andere 29 Europese units, onder meer door tijdelijke uitwisseling van onderzoekers. Samenwerking vindt ook plaats met partijen buiten de wetenschappelijke wereld, bijvoorbeeld in de labs van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) op het Science Park met onder andere Qualcomm, Ahold Delhaize, TomTom, Bosch en Elsevier.

Op de video met de presentatie van de units rust nu nog een embargo. De video wordt morgenmiddag aan dit bericht toegevoegd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in