Overslaan en naar de inhoud gaan

Werk aan je employabiliteit

Bijblijven moet, zeker in de IT. Maar de vraag is: wanneer dan? Want de werkdruk voor IT’ers is, zeker in de huidige, oververhitte arbeidsmarkt, hoger dan ooit. Het goede nieuws is wel dat werkgevers in deze tijden meer dan bereid zouden moeten zijn om te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van hun IT-personeel, want dit is een uitstekend werf- en bindmiddel.

IT’ers willen zich graag permanent blijven ontwikkelen, blijkt uit het eerste grootschalige IT-opleidingenonderzoek van AG Connect, waarvan in het magazine van februari de belangrijkste uitkomsten worden gepresenteerd. Slechts 22% van de respondenten heeft in 2018 géén IT-opleiding gevolgd. Bijna de helft van de IT’ers die wel een opleiding heeft gevolgd of voor minimaal 10 uur aan zelfstudie deed, deed dit om de IT-kennis te verbreden, en bijna een derde had als doel de kennis juist te verdiepen. Van de IT’ers die in 2018 een opleiding volgden, deed 70% een of twee trainingen en 30% zelfs drie of meer.

Van de respondenten was een aanzienlijk deel (namelijk 43%) genoodzaakt de opleiding in eigen tijd te doen. Dat betekent dat er menig vrije avond of weekend moest worden opgeofferd. Bovendien noemt de helft van de respondenten die geen opleiding heeft gevolgd in 2018, gebrek aan tijd als voornaamste reden. Dus daar wringt iets … Zeker in combinatie met de onvrede over de alsmaar stijgende werkdruk voor IT’ers.

Als je als werkgever niet de kans wilt lopen dat IT-personeel binnen de kortste keren de deur achter zich dichttrekt en vertrekt naar een organisatie die IT’ers wel vrijmaakt om bij te blijven, zul je dus snel je beleid moeten bijstellen. Uit ons jaarlijkse salarisonderzoek blijkt bovendien dat ontwikkelingsmogelijkheden erg belangrijk worden gevonden voor de tevredenheid over een baan. Daar moet je dus op inspelen als werkgever, wil je de slag om IT-talent kunnen winnen.

Overigens is up-to-date blijven uiteraard niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever of de overheid. IT’ers moeten zelf ook zorgen dat zij zichzelf blijven ontwikkelen en werken aan hun cv. Voor nu, maar vooral voor de toekomst, of die nou binnen of buiten de huidige organisatie ligt. Stilstand is achteruitgang in dit vakgebied. Dus IT’er, hoe goed de arbeidsmarkt nu ook lijkt, werk aan je employabiliteit! Kies voor een werkgever die dat faciliteert. Maar als dat niet zo is, neem dan zelf die verantwoordelijkheid, want niemand wil langdurig in de kaartenbak van het UWV belanden.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer januari / februari, 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in