Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwachting werkgelegenheid blijft positief

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers is ook voor het vierde kwartaal van 2018 positief. Het werkgelegenheidscijfer komt net als het vorige kwartaal uit op +6% en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen.
werk

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, uitgevoerd onder 59.000 werkgevers waarvan 750 uit Nederland. Anders dan in Q3 2018, wordt het optimisme dit kwartaal door werkgevers uit alle sectoren gedragen, waaronder uiteraard ook de ICT.

Er is geen aparte categorie aangemaakt voor de ICT-sector, maar de sector valt onder de sector zakelijke dienstverlening die bovengemiddeld positief gestemd is. Alleen nutsbedrijven zijn nog positiever over het aannemen van nieuwe medewerkers (+13%). Voor de ICT-sector komt dit uit op 11%, maar hierbij moet worden opgemerkt dat hierbij ook zakelijke- en financiële dienstverleners zitten, die het gemiddelde cijfer wellicht naar beneden hebben doen bijstellen.

“Ondanks het huidige tekort op de arbeidsmarkt aan essentiële vaardigheden, blijft de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers erg positief”, zegt José Brenninkmeijer, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland. “Het lijkt erop dat zij zich tegenwoordig beter bewust zijn van de moeite die het kost om de juiste kandidaat te vinden. Dit geldt overigens ook voor het behouden van (het juiste) talent, waardoor werkgevers hun medewerkers steeds vaker een toekomstperspectief proberen te bieden met behulp van trainingen, cursussen en opleidingen.”

Optimisme heerst

Net als in Q2 2018, verwachten Nederlandse werkgevers uit alle sectoren dit kwartaal meer medewerkers aan te nemen. Ondanks de positieve scores, is het optimisme onder werkgevers in de bouw en transport, opslag & communicatie afgenomen met respectievelijk vier en zes procentpunten. Brenninkmeijer: “We verwachten dat de lichte daling van het optimisme in het komende kwartaal slechts tijdelijk zal zijn. De groei van e-commerce zorgt voor een steeds grotere vraag naar vakkundige distributie- en transportmedewerkers, terwijl het aantal vacatures in de bouw alleen maar verder zal toenemen door de overspannen huizenmarkt.”

Europese verwachtingen

Werkgevers in alle Europese landen, met uitzondering van Zwitserland (-2%), verwachten het komende kwartaal meer medewerkers aan te nemen. De werkgelegenheidsverwachting in Italië groeit van -1% naar +2%, België noteert net als Nederland +6%, Frankrijk +2%, Spanje +5% en het Verenigd Koninkrijk blijft stabiel op +4%. Werkgevers in de Verenigde Staten blijven onverminderd positief met een score van +19%. In Europa zijn alleen Duitse werkgevers (+10%) positiever gestemd dan in Nederland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in