Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuiswerken helpt ziekteverzuim verlagen

Het ziekteverzuim is in Nederland gedaald van 7 procent in 1990 naar 4,2 procent in 2010. Maar bij werknemers die thuis- of telewerken, ligt het verzuim gemiddeld 0,5 procentpunt lager dan bij hun collega's die dat niet doen. Bij mensen met een arbeidshandicap is het verschil nog groter: 2 procentpunten.
thuiswerken
© CC BY 2.0 - Flickr, cropped
CC BY 2.0 - Flickr, cropped

Mensen met een lichamelijk of geestelijke beperking werken bovendien meer uren als zij kunnen thuis- of telewerken, blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar het ziekteverzuim en mensen met een arbeidshandicap.

Aandeel telewerkers toegenomen

Uit het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport, 'Belemmerd aan het werk' geheten, blijkt verder dat het aandeel thuis- en telewerkers van alle werknemers is toegenomen van 12 procent tot 15 procent tussen 2007 en 2010 . In 2010 zei 28 procent van de Nederlanders weleens thuis te werken. Voor de meesten van hen gaat het overigens om minder dan een vijfde van de normale werktijd.

Thuis- of telewerken kan de arbeidsdeelname van mensen met een beperking verhogen, omdat problemen met reizen vermeden kunnen worden en minder kosten gemaakt hoeven worden om de werkplek aan te passen. Bovendien valt het werk beter te combineren met therapie of ziekenhuisbezoek, stellen de onderzoekers.

Hoogste arbeidsongeschiktheidskosten

Het aantal uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid in ons land is afgenomen van ongeveer 950.000 in 2000 naar ruim 800.000 in 2010. Maar ons land behoort volgens het SCP nog steeds tot de landen in Europa met de hoogste kosten aan arbeidsongeschiktheid. Ondanks ingrijpen van de overheid, blijkt het moeilijk om mensen met een beperking meer aan het werk te krijgen. Sterker nog: de arbeidsdeelname van mensen die deels zijn afgekeurd voor werk om gezondheidsredenen, is tussen 2002-2010 zelfs iets afgenomen, van 60 procent naar 57 procent. Als belangrijkste redenen hiervoor worden de vergrijzing - ouderen hebben nog altijd minder kansen op de arbeidsmarkt - en de ongunstige economie sinds 2008 genoemd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee