Overslaan en naar de inhoud gaan

Slechts 33% van IT'ers kreeg compensatie voor inflatie

  • Steeds meer IT'ers maken zich zorgen over de economische omstandigheden, blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot
  • Het merendeel kreeg echter geen compensatie voor de inflatie
  • Verder hebben IT'ers last van een hoge werkdruk en een gebrek aan IT-kennis op de werkvloer
  • Lees ook: Salaris vrouwelijke developers in Nederland 8,3% lager dan dat van mannen
Een man die geld in een spaarpot doet.
Shutterstock

De inflatie was in 2022 met 10% de hoogste na 1975, maakte het CBS in januari dit jaar bekend. Dat treft ook IT’ers. Maar op compensatie hoeven zij niet te rekenen, blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot, dat door 781 respondenten volledig werd ingevuld.

Vrijwel alles in 2022 werd duurder – met name de energieprijzen stegen, maar ook de kosten voor boodschappen en brandstof stegen flink. Ook IT’ers hebben daar de laatste jaren zorgen over, blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek. In 2021 gaf slechts 15% van de IT’ers aan zich veel zorgen te maken over de economische omstandigheden, waarmee het vijfde plaats in de lijst met grootste zorgen stond. Vorig jaar steeg dat naar 21% en dit jaar maakt 22% zich daar veel zorgen over. Daarmee staat het onderwerp nu op de tweede plaats.

Ondanks de zorgen, kunnen de meeste IT’ers waarschijnlijk nog prima rondkopen: gemiddeld verdienen zij nog altijd tussen de 44.400 en 118.100 euro bruto per jaar verdienen. Ter vergelijking: het modaal inkomen was in 2022 38.500 euro bruto per jaar, aldus het Centraal Planbureau. In 2023 is dat 40.000 euro bruto per jaar. 7 op de 10 respondenten zagen het inkomen in 2022 bovendien stijgen, meestal als gevolg van de jaarlijkse indexatie (37%) of na een beoordeling (22%). Opvallend is overigens wel dat maar liefst 30% vindt dat hij/zij/hen niet marktconform wordt beloond.

Respondenten Salary Survey 2023

Aan de 24e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect deden in totaal 1.132 IT’ers uit Nederland mee. 781 vulden de volledige vragenlijst in. Het gaat zowel om IT’ers in loondienst als zzp’ers en directeuren van bedrijven.

De resultaten van deze 24e editie van het salarisonderzoek en die van voorgaande jaren zijn te vinden op agconnect.nl/dossier/salary-survey.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste onwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.