Overslaan en naar de inhoud gaan

Pakken wat je pakken kunt

Het tekort aan IT’ers groeit alleen maar, zelfs tijdens de coronacrisis. Na een kleine dip in de eerste helft van 2020 wordt de IT-arbeidsmarkt inmiddels weer als zeer krap aangeduid. Maar wie meer inzoomt op de arbeidsmarkt, ziet ook dat lang niet alle bronnen aangeboord worden. Terwijl je zou denken dat als de nood echt hoog is, je pakt wat je pakken kunt.
Werven personeel
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Volgens de Techniekpactmonitor waren er in het derde kwartaal van 2020 maar liefst 11.600 openstaande vacatures voor ICT’ers op beroepsniveau 4 (hbo- en wo-niveau), terwijl er maar 2.300 openstonden voor beroepsniveau 3 (mbo- en hbo-niveau). Maar het aantal ICT’ers op mbo-niveau dat bij het UWV geregistreerd staat als werkzoekende is structureel hoger dan het aantal op hbo- en wo-niveau.

En ook andere groepen ICT’ers staan te springen om werk, terwijl zij niet altijd even veel kans maken op een baan in de ICT. 50-plussers zijn nog altijd ondervertegenwoordigd binnen de ICT en ook zijinstromers zijn niet overal in trek. Dat blijkt ook weer uit de 22e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot: 47% ziet weinig toegevoegde waarde in het aannemen van mbo-geschoolde mensen voor hun teams, 36% denkt dat zijinstromers weinig waarde toevoegen en een kwart denkt dat 50-plussers weinig toegevoegde waarde bieden.

De IT heeft dus nog altijd een voorkeur voor hoogopgeleide mensen, en kijkt nog veel naar het papiertje en naar de leeftijd. Maar wat zegt zo’n papiertje nu eigenlijk? Dat je goed genoeg was in het volgen van onderwijs om een bepaald niveau aan te kunnen en dat je in één keer de goede keuze hebt gemaakt. Het zegt niets over de potentie van een ICT’er of over zijn of haar motivatie of andere vaardigheden.

Natuurlijk, er zijn tal van redenen om niet met een junior of iemand met minder technische vaardigheden dan verwacht in zee te gaan. Iemand opleiden kost tijd, energie en geld. Daar moet je maar net de ruimte voor hebben.

Maar helaas stroomt de markt niet over van senior IT’ers die al bijna helemaal voldoen aan onze eisen. Willen we daar meer van, dan moeten we bij het begin beginnen. Dan moeten we een junior of iemand met een andere achtergrond dan je misschien verwacht of gewild had een kans geven om zichzelf te ontwikkelen en te groeien. En als we de IT-arbeidsmarkt écht willen verbeteren en diverser willen maken, moeten we ook iedere bron die er is aanboren. Dus ook de zijinstromers, de 50-plussers en de mbo’ers. Want ook zij kunnen de waardevolle senior IT’ers van de toekomst worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in