Overslaan en naar de inhoud gaan

Open hiring nog geen trend onder ICT-bedrijven

Open hiring is nog nauwelijks in trek onder bedrijven in de sector informatie en communicatie, waar ook ICT-bedrijven onder vallen. Dat blijkt uit het werkgeversonderzoek van UWV. Bij deze wervingsmethode hoeft geen sollicitatiegesprek gevoerd te worden en hoeven werkzoekenden ook geen brief te schrijven. Ook tellen opleiding, ervaring en arbeidsverleden niet mee. De werkzoekende moet alleen denken het werk aan te kunnen.
talent management
© Shutterstock
Shutterstock

Bij open hiring zet een werkzoekende die interesse heeft in een bedrijf of vacature zijn, haar of hun naam op een lijst. Ontstaat er een vacature, dan kan de eerste op de lijst direct aan de slag, ongeacht zijn ervaring, opleiding en arbeidsverleden. Volgens het UWV heeft dat diverse voordelen. Zo krijgen werkgevers meer keuze uit kandidaten, worden vooroordelen voorkomen en hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een betere kans op werk. Daarnaast zou het de drempel verlagen om je beschikbaar te stellen voor een vacature.

Maar onder bedrijven uit de sector informatie en communicatie - waar naast ICT-bedrijven ook uitgeverijen en andere mediabedrijven onder vallen - is dit nog helemaal niet in trek. Slechts 2% van de werkgevers zegt deze wervingsmethode in te zetten. Alleen bij de specialistische zakelijke diensten is dat minder, namelijk 1%. 12% van de werkgevers uit de sector informatie en communicatie zegt in het onderzoek van het UWV wel dat open hiring iets zou kunnen zijn voor de organisatie, ook al wordt het nu nog niet ingezet. 

Werk te specialistisch

Volgens het UWV heeft dit mogelijk te maken met de specialistische aard van het werk in deze sectoren en het hogere opleidingsniveau wat voor veel functies in deze sector gevraagd wordt.

In branches waar open hiring wel meer voorkomt - zoals in de horeca - wordt de methode dan ook vooral ingezet voor functies waar geen of weinig instroomeisen aan worden gesteld, zoals afwassers en keukenhulpen. Daarnaast worden er functies genoemd waar wel een diploma of certificaten voor benodigd zijn, maar daarvoor zijn dan leerwerktrajecten via het mbo mogelijk. "Aannemelijk is dat in deze gevallen een kandidaat via een leerwerktraject aan de slag kan wanneer open hiring hiervoor is ingezet. Zo kan iemand aan de slag en tegelijkertijd het benodigde diploma en/of certificaten behalen", aldus het UWV. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in