Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn mannen-bias opzij

Afgelopen 8 maart was ik in het Nationaal Militair Museum in Soest waar zo’n 1000 vrouwen bij elkaar waren, de gezamenlijke vrouwen-organisatie van Defensie en UWV. Ik was uitgenodigd omdat ik actief en volgens Vrouw&UWV hun gewaardeerd sponsor ben. Mijn speech en missie daar was eenvoudig: meer vrouwen in IT en in het bijzonder op management-posities.
vrouwen in IT
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Het goede nieuws is dat ik met verve een verhaal hierover gehouden heb en daarvoor veel open sollicitaties terug kreeg. De eerste is inmiddels al aangenomen en start medio april in de IT bij UWV. Het slechte nieuws is dat ik ook pittige feedback heb gekregen. Ik benader deze uitdaging onvoldoende vanuit vrouwelijk perspectief…. maar als man. Zo gaat het thuis met mijn vrouw ook: als zij ’s avonds een probleem bespreekt dan ga ik het direct op mijn manier oplossen…… terwijl ze daar nou net helemaal geen behoefte heeft, ze wil vaak alleen sparren over de uitdaging en kijken of we er hetzelfde over denken. Daarna lost ze het zelf wel op.

Ik kom er dus achter dat als ik meer vrouwen in IT wil, dat niet op mijn mannen-manier moet willen oplossen. Mijn ‘mannen-biased-aanpak’ werkt niet echt. Daarom experimenteer ik nu met een goed alternatief: ik heb een denktank met zeer gemotiveerde vrouwen gevraagd en die verzinnen creatieve oplossingen om meer vrouwen in IT te interesseren. Inhouse-dagen, een IT-academy, workshops, vrouwen in sollicitatie-commissies enzovoort. Allemaal dingen die veel beter werken dan mijn mannen-aanpak-voor-vrouwen. Met, door en voor vrouwen in IT. Werkt geweldig, toch voel ik me betrapt op mijn mannen-bias. Geeft niet, ego opzij want deze vrouwen-voor-vrouwen-aanpak werkt geweldig!

Want zeg nou zelf: hoe kun je van een grote digitale dienstverlener de onderliggende IT laten besturen door een niet-representatieve managersgroep van ‘mannen rond de 50’. Weg met mijn mannen-bias, meer vrouwen in IT en dat doen we met, voor en door vrouwen!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in