Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft wil 25 miljoen mensen aan betere digitale vaardigheden helpen

Microsoft wil 25 miljoen mensen wereldwijd meer digitale vaardigheden aan gaan leren, in de hoop ze beter voor te bereiden op het werk van de toekomst. Daartoe is het bedrijf een nieuw initiatief begonnen, waarbij bestaande en nieuwe middelen van Microsoft, LinkedIn en GitHub gecombineerd worden. Al die nieuwe middelen worden gratis of goedkoop aangeboden aan geïnteresseerden die getroffen zijn door de coronacrisis.
Programmeren, tas, oudere
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De coronacrisis zorgt voor flink wat werkloosheid wereldwijd. In Nederland werken volgens schattingen van het UWV 2,4 miljoen mensen in sectoren die het risico lopen op een flinke afname in de werkgelegenheid. Microsoft wil die mensen helpen zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan, door ze nieuwe vaardigheden te leren.

Om dat te bereiken heeft Microsoft drie concrete stappen genomen. Allereerst gebruikt het bedrijf de LinkedIn Economic Graph - een digitale representatie van de wereldwijde economie, gebaseerd op data van LinkedIn - om vast te stellen welke vaardigheden in welke markten gezocht worden. Die data van het zakelijke social network is nu inzichtelijk via een nieuw portaal.

Daarnaast is vastgesteld naar welke functies het meest gevraagd wordt en welke bedrijven daar dan precies naar zoeken. Volgens Microsoft is de vraag naar software developers bijvoorbeeld het grootste, gevolgd door sales-medewerkers en projectmanagers. De top vijf wordt afgesloten door IT-beheerders (administrators) en specialisten voor de klantenservice.

Leren via learning paths

Mensen die zich willen laten omscholen naar een bepaald beroep, kunnen vervolgens een gratis leerpad volgen op LinkedIn. Hierin wordt content verzameld van LinkedIn Learning, Microsoft Learn en GitHub Learning Lab. Deze leerpaden zijn te volgen in het Engels, Spaans, Frans en Duits, en blijven tot en met maart 2021 gratis te volgen.

Bovendien zijn er niet alleen leerpaden ontwikkeld om 'hard skills' als programmeren aan te leren, maar ook om de 'soft skills' verder te ontwikkelen. Specifiek voor dergelijke vaardigheden zijn de leerpaden 'baanzoeker', 'kritieke soft skills', 'digitale transformatie' en 'inclusieve gesprekken' opgezet.

Geïnteresseerden kunnen het geheel verder afronden met goedkope toegang tot Microsoft-certificeringen, gebaseerd op "examens die bekwaamheid in Microsoft-technologieën" aantonen, aldus Microsoft-president Brad Smith in een blogbericht. Deze examens zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor Azure Fundamentals, Data Analyst Associate en Security Administrator Associate. Dergelijke examens kosten meestal ruim 100 dollar, maar zijn nu beschikbaar voor 15 dollar als iemand zijn baan verloren is door de coronacrisis. Examens kunnen vanaf het einde van september tot eind 2020 ingepland worden. Daarna hebben examenkandidaten tot 31 maart 2021 om het examen af te ronden. 

Nieuwe Teams-app

Microsoft wil tot slot dat mensen een leven lang kunnen blijven leren, ook als ze hun baan wel kunnen behouden. Daarom wordt er gewerkt aan een nieuwe app voor Microsoft Teams, waarmee nieuwe en bestaande werknemers nieuwe vaardigheden kunnen aanleren. In deze app komt content uit LinkedIn Learning, uit Microsoft Learn, van IT-opleiders en ook content van het bedrijf zelf samen op één gecentraliseerde plek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in