Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Meer vrouwen in de IT? Het gaat TE langzaam!’

Het is vandaag Internationale Vrouwendag (zie kader). Ook in de IT-sector – waar vrouwen sterk ondervertegenwoordigd zijn - wordt stilgestaan bij deze dag. Zo leeft dit thema heel erg bij Levi9, de Nederlandse IT-dienstverlener waarvan Bernhard van Oranje de medeoprichter is.
© Girlsday
Girlsday

Levi9 is een Nederlandse IT dienstverlener met 500 IT specialisten in Oost en Centraal Europa. Volgens Pien Oosterman, Chief Customer Officer (CCO) bij Levi9, leeft internationale vrouwendag heel erg in alle vestigingen van het bedrijf. “In alle landen gaan de dames met elkaar in gesprek tijdens een informele bijeenkomst. In sommige vestigingen worden ze in het zonnetje gezet door hun mannelijke collega’s. In de Oekraïne is het zelfs een officiële vrije dag.”

Ook in Amsterdam maakt Levi9 er een feestje van. “Solidariteit, zelfbeschikking en ambitie zijn belangrijke thema’s die rond 8 maart extra aandacht krijgen.” Oosterman startte begin dit jaar bij Levi9 en is afkomtig van Sogeti, waar zij de afgelopen 4 jaar Chief Sales Officer was en zich bezighield met het diversiteitsbeleid van Sogeti. Vorig jaar nam zij in die rol deel aan de rondetafel over vrouwen in de IT die AutomatiseringGids, de voorloper van AG Connect, organiseerde.

Niet tevreden over bereikte resultaten

Oosterman is achteraf gezien niet tevreden over wat zij op het gebied van vrouwen in de IT heeft bereikt bij Sogeti. “We hebben wel dingen bereikt, maar het is zo’n lange weg en fundamentele veranderingen gaan zo langzaam, dat het soms zelfs een beetje hopeloos voelt”, vertelt zij aan AG Connect. Ze denkt dat er een iets groter bewustzijn is gecreëerd bij het management ten aanzien van het belang van diversiteit. “We hebben het onderwerp structureel op de directie agenda gekregen. We hebben ons gecommitteerd aan ontwikkeldoelstellingen op het gebied van diversiteit. Allemaal goede stappen, maar als je onderaan de streep kijkt, dan ontwikkelt de verhouding man/vrouw zich maar heel langzaam de goede kant op.” In 2016 is het aantal vrouwen bij Sogeti 1 procentpunt gegroeid. Oosterman benadrukt dat er nog een lange weg te gaan is. “Maar goed, ook de kleine successen moet je vieren…”

Ook bij haar nieuwe werkgever houdt zij zich bezig met diversiteit. “Alleen is de populatie van Levi9 al zo divers, dat het creëren van bewustzijn hier een veel minder groot thema is.” Bij Levi9 is maar liefs 30 procent vrouw is. “Dit komt doordat al onze professionals uit de Oekraïne, Servië en Roemenië komen. In die landen is IT een van de meest aantrekkelijke sectoren om in te werken. De verdiensten zijn zeer goed, de kans op een baan is heel erg groot en de werkomstandigheden zijn aantrekkelijk. Op zich erg vergelijkbaar met Nederland. In tegenstelling tot Nederland wordt IT daar niet alleen geassocieerd met mannen. De vertegenwoordiging van dames op de technische universiteiten is dan ook veel hoger en dat zie je terug op de arbeidsmarkt.”

Heel andere dynamiek

Oosterman vindt het heel leuk om een keer zelf te ervaren hoe het is om met relatief veel vrouwen te kunnen werken in de IT. “Er werken hier zoveel leuke, slimme, getalenteerde meiden. Ik noem het meiden, omdat de gemiddelde leeftijd ook erg laag ligt - onder de 30. De dynamiek in het kantoor is niet te vergelijken is met de gemiddelde IT-afdeling in Nederland. Er is energie, plezier, er wordt gekletst, gelachen, gekibbeld.”

IT krijgt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving, vooral de toepassing van IT. “95% van de opdrachten waar Levi9 aan werkt zijn IT-oplossingen die een directe impact hebben op de concurrentiepositie van onze klanten in hun markt. De innovatieve oplossingen waar wij aan werken vragen om begrip van de klantsituatie, om creativiteit maar ook om flexibiliteit en uitzonderlijke technische skills. Wij zoeken het schaap met vijf poten niet in een persoon maar in een team. Een divers team is als geen ander in staat om tot unieke en kwalitatieve oplossingen te komen”, benadrukt zij het belang van vrouwen in IT-teams.

Wat werkt wel/niet?

Oosterbaan heeft heel wat benaderingen voorbij zien komen als het gaat om het enthousiasmeren van meisjes en vrouwen voor een IT-studie of – beroep. Wat volgens haar WEL werkt is bij de basis beginnen:

  • Start met rolmodellen op de lagere school
  • Maak IT minder abstract door het een plek te geven in het opleidingscurriculum zowel op lagere scholen als op middelbare scholen
  • Moedig scholen aan het kiezen van het techniek profiel te stimuleren
  • Vergroot de kennis van IT bij docenten
  • Geef IT-bedrijven met veel vrouwelijke IT-professionals bonuspunten is publieke aanbestedingen
  • Pak de diversiteitambitie holistisch aan.

Wat volgens Oosterman NIET werkt is een halve aanpak. “Doe het all the way of doe het niet.” Dus niet:

  • Initiatieven binnen organisaties zonder het volledige commitment van de CEO en de overige directieleden
  • Alleen recruitmenttargets definiëren zonder kritisch te kijken naar overige triggers in het systeem  

Tips voor meiden

Pien Oosterman
Pien Oosterman

Volgens Oosterman kunnen ook vrouwen die niet als IT’er zijn opgeleid de stap nog zetten. “Veel IT-werkgevers investeren in de basisopleiding IT van hun Young Professionals. Zo ben ik ook begonnen.”Zij noemt de ontwikkelingen in de IT ‘mind blowing’. “IT beïnvloedt elk aspect van onze samenleving: grote thema’s zoals zorg, klimaatbeheersing, veiligheid maar ook de entertainment, mode, kunst, communicatie, mobiliteit. Je kan je steentje bijdragen aan oplossingen waar de wereld, organisaties of individuen beter van worden. De toepassingen van IT zijn zo breed dat er voor elk talent ruimte is om bij te dragen en om zich te ontwikkelen. Er wordt veel geïnvesteerd in IT en ook in IT’ers. Er zijn veel carrièremogelijkheden en ook in Nederland worden de meeste IT’ers uitstekend beloond. Klinkt goed toch?”

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Dit jaar ligt de nadruk op vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en nu krachtig in het leven staan.
Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats, naar aanleiding van de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie.

 

In 1911 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Deze datum werd echter niet overal aangehouden. In Nederland werd de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912. In 1917 brak op 8 maart opnieuw een staking uit vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, nu in het Russische Sint-Petersburg. In 1921 verkoos het Internationale Vrouwensecretariaat van de Communistische of Derde Internationale 8 maart definitief tot datum van de Internationale Vrouwendag.

In Nederland viert een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties 8 maart op verschillende manieren. Ook diverse IT-bedrijven schenken aandacht aan Internationale Vrouwendag. Het doel is aandacht te vragen voor thema's zoals economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme.

Kijk hier voor een overzicht van de activiteiten.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee