Overslaan en naar de inhoud gaan

IT'ers zien werk vaker ook als hun hobby

Professionals in tech zien hun werk veel vaker als hobby dan het gemiddelde kantoorpersoneel. Dat blijkt uit onderzoek van internationaal adviesbureau Devoteam onder 750 professionals op onder meer de tech-afdeling. Maar liefst twee op de vijf IT'ers zien hun werk als hobby, tegenover 22% van het kantoorpersoneel dat niet in de tech werkzaam is.
Vrolijke programmeur
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Ook besteedt 29% van de techprofessionals privétijd aan werk, terwijl slechts 15% van de collega's van andere afdelingen dat doet, aldus het onderzoek. En dat zou niet per se zijn omdat dit van ze verwacht wordt, aldus 81%. Zo geeft 79% aan dat ze het leuk vinden om in de privétijd technologieën te ontdekken die ook op het werk gebruikt kunnen worden. En 59% vindt het belangrijk om dit juist in de eigen tijd te doen, vooral vanwege intrinsieke motivatie.

“IT’ers zijn gepassioneerde mensen”, vertelt Martijn van Veen, Managing Director bij Devoteam in Nederland. "Ze zijn bovengemiddeld enthousiast over hun werk, wat veelal voortkomt uit een intrinsieke motivatie om met bepaalde technologieën of software aan de slag te gaan. Het zijn professionals die van hun hobby hun werk gemaakt hebben."

Hoge werkdruk

Toch is dit niet per se een goed ding: 27% van al het kantoorpersoneel zegt moeite te hebben om werk en privé gescheiden te houden, als gevolg van de hoge werkdruk. "Je ziet eigenlijk overal, maar zeker in de IT-sector, dat er een gebrek is aan genoeg en aan de juiste, gekwalificeerde mensen. Daar komt bij dat er collega’s om wat voor reden dan ook uitvallen. Vergeet niet dat we nog altijd te maken hebben met de gevolgen van de pandemie", verklaart Anuradha Tikai, HR-manager bij Devoteam.

Een goede werk-privébalans is volgens Tikai dan ook belangrijk. "Nu we vaker thuis werken, zie je dat veel mensen eerder geneigd zijn ’s avonds nog even de laptop open te klappen. Dat is prima wanneer je overdag op school hebt geholpen of een paar uur bent gaan fietsen. Maar we moeten wel leren om de telefoon en de laptop weg te leggen. Wij kunnen dit als HR wel roepen, maar uiteindelijk moeten de medewerkers het zelf oppakken."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in