Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationale IT-beroepsvereniging komt met code of ethics

IFIP, het internationale verband van ICT-professionals, heeft een definitieve versie van de Code of Ethics vastgesteld. Volgens de koepelorganisatie staat ethisch handelen momenteel hoog op de agenda, in deze tijd waarin professionals veel via digitale middelen op afstand werken en extra moeite moeten doen om de verbinding met elkaar te houden. Deze Code of Ethics moet een IT-professional handvaten geven om binnen de organisatie het gesprek aan te gaan over dit thema.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Bij het opstellen van de code is gekeken naar de versie van de Association for Computing Machinery (USA).

Deze code geeft aan welke waarden een IT-professional moet volgen. Het eerste principe uit deze code schrijft bijvoorbeeld voor dat een IT-professional moet bijdragen aan de maatschappij en het welbevinden van de mensen en moet erkennen dat alle mensen stakeholder zijn.

Juist in tijden van 'tijdelijke abnormaal'

Juist in deze tijd van het ‘tijdelijke abnormaal’ is een dergelijke code belangrijk. Informatiesystemen kunnen immers voor het goede doel gebruikt worden, maar kunnen ook ingezet worden voor minder ethische activiteiten van organisaties, aldus beroepsvereniging KNVI die namens Nederland bij IFIP is betrokken. “Ethische vraagstukken komen steeds vaker in een vroeg stadium naar voren. In wetgevingsprocessen, in discussies rondom archivering en informatiehuishouding of het maken van apps die mensen helpen in hun dagelijks leven, maar die ook veel gegevens verzamelen – vaak zonder dat de gebruiker dat weet.”

De beroepsvereniging neemt de code over en integreert deze in het aanbod voor leden. Duo-voorzitter Wouter Bronsgeest: “We bespreken het onderwerp ethiek in onze sessies en bijeenkomsten van de KNVI. Het is bij uitstek een onderwerp om over in gesprek te zijn en te blijven. Daarnaast is ethiek een belangrijk onderdeel van Smart Humanity. Tijdens de Smart Humanity events en in ons boek Smart Humanity dat in november uitkomt, verdiepen we het thema.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in