Overslaan en naar de inhoud gaan

IEEE-oeuvreprijs voor Marcel Pelgrom

Op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) is de IEE Gustav Robert Kirchhoff Award uitgereikt aan Marcel Pelgrom. De conferentie vindt van 5 tot 9 februari plaats in San Francisco.
Beker
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Marcel Pelgrom, voormalig Natlab- en NXP-onderzoeker, nam de award persoonlijk in ontvangst. Hij krijgt de prijs voor het model dat hij ontwikkelde om de willekeurige variatie te beschrijven die optreedt tussen twee verder identiek veronderstelde chipcomponenten.

Marcel Pelgrom

Dat geen component zich precies hetzelfde gedraagt  is uitermate relevant in analoog chipdesign. Alle simulatiesoftware om IC-ontwerpen door te lichten, maken gebruik van Pelgroms model.

'Uitmuntende bijdrage'

De Kirchhoff Award wordt sinds 2005 jaarlijks uitgereikt voor ‘een uitmuntende bijdrage aan het fundamentele begrip van elektronische circuits en systemen’. Eerdere winaars zijn onder meer Leon Chua, bedenker van de niet-lineaire circuittheorie, en Ronald Rohrer, die aan de wieg stond van ic-designsimulatie.

Pelgrom studeerde Elektrotechniek aan de Universiteit van Twente, waar hij in 1979 afstudeerde. Daarna trad hij in dienst bij Philips Research Labs. In 1988 promoveerde hij aan dezelfde universiteit met zijn onderzoek naar ‘Charge-Coupled Devices voor videoapplicaties’ onder supervisie van prof. Wallinga. Hij leidde diverse projectteams bij Philips Research en van 1996 tot 2003 was hij er afdelingshoofd Mixed-Signal Electronics. In 2003 nam hij een sabbatical om als Consulting Professor te kunnen werken aan Stanford University. 

30 patenten

Na de verzelfstandiging van Philips Semiconductors in 2006 werd Pelgrom lid van de technische staf bij NXP. Pelgrom heeft meer dan 40 publicaties en 3 boeken geschreven en hij is houder van 30 patenten in de Verenigde Staten. Sinds enkele jaren is hij eigen baas als consultant en geeft hij gastcolleges aan Stanford University, de TU Delft,zijn alma mater de Universiteit Twente en aan de opleidingsafdeling van Philips. Zijn specialisaties zijn de conversie van analoog naar digitaal, mismatches van componenten in schakelingen (Metal-Oxide-Semiconductors) en laagvermogen analoge elektronica.

Enkele jaren terug  kende de KU Leuven een ereprofessoraat toe aan Pelgrom  ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de ingenieursopleiding.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee