Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe schrijf je genderneutrale vacatureteksten?

In Nederland is het tekort aan medewerkers het grootst binnen de IT-sector. Daarom is het een must om bij de werving te weten hoe je bij jouw doelgroep opvalt en waarom zij voor jouw organisatie kiezen. Om een bredere doelgroep aan te spreken, bieden genderneutrale vacatureteksten uitkomst, blogde ik eerder al. Maar hoe schrijf je die? In deze blog geef ik je een aantal handvatten.
diversiteit in kleuren
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Voordat je begint met het schrijven van genderneutrale vacatureteksten is het belangrijk om te weten waarom je hiervoor kiest. Ten eerste vergroot je zo de kans op reacties van passende kandidaten op de openstaande functie. Daarmee is de functie vaak sneller vervuld. Tegelijkertijd werk je aan de diversiteit op de werkvloer, wat vooral binnen de IT-sector een uitdaging is. Want hoe bereik je vrouwen die binnen zo’n mannenwereld willen werken? Daaraan kunnen genderneutrale vacatureteksten bijdragen.

Vermijd ‘ninja’s’ en ‘hackers’

IT-vacatureteksten staan vaak vol woorden die beter aanslaan bij mannen dan bij vrouwen. Voorbeelden zijn ‘ninja’, ‘hacker’ of ‘competitief’. Wil je meer vrouwen aantrekken, dan is de eerste tip om deze woorden te vermijden. Dit geldt ook voor vrouwelijke woorden, zoals ‘vriendelijke cultuur’ en ‘verbinding maken’. Deze laat je juist achterwege wanneer je op zoek bent naar mannelijke specialisten.

Een vacaturetekst bestaat vaak uit ‘Wij zoeken…’, ‘Wat we van jou verwachten…’ en ‘We bieden jou…’. Vergeet hierin niet om soft skills te benoemen. Hierdoor vergroot je de kans dat jij het juiste ‘type’ kandidaat aanspreekt, ongeacht of het een man of een vrouw is. Benoem bijvoorbeeld dat jullie op zoek zijn naar een front-end developer die een echte teamspeler is. Of dat het niet nodig is om alle technieken al onder de knie te hebben, maar dat de kandidaat wel een snelle leerling moet zijn.

Experimenteer met beeld

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Daarom is het raadzaam om beeldmateriaal toe te voegen aan je vacature. Zorg voor passend beeldmateriaal dat aansluit bij de doelgroep. Let er wel op dat zowel mannen als vrouwen zichzelf kunnen identificeren met het beeld. Uit onderzoek blijkt dat mannen sneller op videoadvertenties dan op fotoadvertenties klikken en vrouwen vice versa. Dit is interessant om in je achterhoofd te houden als je zelf gaat experimenteren.

Bonustip

Maak aan het einde van je vacature duidelijk dat de kandidaat niet aan alle eisen hoeft te voldoen. Als dit niet wordt genoemd, zijn vrouwen namelijk snel geneigd om niet te reageren als ze niet alle skills bezitten. Wanneer wordt vermeld dat sollicitanten niet voor honderd procent in het profiel hoeven te passen en dat de organisatie bijvoorbeeld graag investeert in medewerkers door middel van trainingen, stelt dat vooral vrouwen gerust.

Kortom: door te spelen met termen en een variatie aan beeld vergroot je de kans op reacties van zowel mannen als vrouwen. Hiermee staat jouw organisatie sterk in de strijd voor IT-talent, op zoek naar die ene aanwinst voor jouw team.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in