Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws voor Hans Nipshagen

Goed kunnen omgaan met IT-middelen is tegenwoordig echt essentieel. Kan je dat niet, heb je eigenlijk al meteen een achterstand op de arbeidsmarkt. Zeker in een land als Nederland, dat zich wereldwijd profileert als kenniseconomie. Daarom is het voor mij een raadsel waarom er op Nederlandse scholen zo weinig aandacht wordt besteed aan IT-vaardigheden.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

In ons land doet bijvoorbeeld minder dan 1 procent van de scholen mee met de ‘Hour of Code’ en een landelijk examen Informatica bestaat in het voortgezet onderwijs niet eens.

De overheid en de scholen moeten veel meer aandacht besteden aan het opbouwen van programmeerkennis bij kinderen. Daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen programmeur moet worden. Maar door de basics van het programmeren te leren, krijgen leerlingen wel veel beter inzicht in de manier waarop apps en besturingssystemen werken. En dat is absoluut iets dat ze nodig hebben in hun professionele carrière. Zelf heb ik ooit de programmeertaal Pascal geleerd. Dat betekent niet dat ik nu zelf mooie applicaties kan programmeren, maar ik weet daardoor wel welke logische stappen er nodig zijn om met allerlei toepassingen tot een bepaald eindresultaat te komen.

Nederland loopt achter op het gebied van programmeeronderwijs. Er zijn wel wat initiatieven om kinderen te leren programmeren, maar dan moet je goed zoeken. Het is aan de overheid, de scholen, maar ook aan het bedrijfsleven om daar nu echt wat aan te gaan doen. Want er zijn duidelijke signalen dat er een enorm tekort begint te ontstaan aan mensen met de nodige ICT-kennis, in vrijwel alle sectoren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in