Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Sven van de Riet

Is er sprake van een ‘competentieclash’ binnen ICT? Dat vraag ik me af op basis van de twee nieuwsberichten deze week in AG. Op 4 november bericht de publicatie dat de werkloosheid onder IT-personeel stabiel is gebleven. De volgende dag wordt bericht dat het aantal personeelsadvertenties voor banen in de IT-branche flink groeit en dat er een gezonde markt is voor nieuwe functies.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Nieuwe vacatures worden uitgezet door organisaties die vooral op zoek zijn naar professionals voor relatief nieuwe gebieden zoals analytics en app development. Die hebben de nodige competenties om te helpen bij het digitaliseren van de organisatie.

De samenleving digitaliseert in rap tempo en toch zijn er 17.000 werkloze IT’ers. Dat zijn natuurlijk niet alleen interne IT’ers, organisaties hebben flink bezuinigd op externe inzet waardoor service providers weer mensen moesten ontslaan. En er zijn steeds minder beheerders nodig om de IT-infrastructuur te managen: IT automatiseert ook zichzelf.

Frictiewerkloosheid is normaal, maar hier is dus meer aan de hand: de opbouw van competenties binnen de gemiddelde IT-organisatie is flink aan het verschuiven. Naar verwachting komen er in de komende jaren nog een flink aantal nieuwe IT-competenties bij: voor het Internet of Things, voor smart materials en voor cloud services. Twee dingen zijn dan belangrijk: een IT-onderwijsstelsel dat telkens snel inspeelt op wijzigende behoeftes en een veel actievere competentieplanning binnen IT-organisaties, zodat de loopbaan van (groepen) mensen op tijd bijgestuurd kan worden. En we zijn IT’ers: slimme digitale oplossingen moeten ons hierbij zeker kunnen helpen. Aan de slag!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in