Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Jeannine Peek

Gemiddeld drie weken kost het om een mobiele werker te voorzien van alle apparatuur en software die hij nodig heeft om zijn werk te kunnen doen, blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne in opdracht van VMWare.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Dat vind ik niet alleen opvallend, ik ben er zelfs van geschrokken. Dat is toch niet van deze tijd!

Mobiel werken maakt vandaag de dag een onmisbaar onderdeel uit van een effectieve bedrijfsvoering. Als het zo lang duurt om een werknemer van de benodigde apparatuur en applicaties te voorzien speelt de IT-afdeling niet de rol van enabler maar die van een rem.

Dit botst vooral met de verwachtingen van de jonge generatie werknemers. Op basis van hun privé-ervaringen met technologie gaan zij ervan uit dat mobiel werken met de applicaties die hen hierbij ondersteunen, heel eenvoudig is. Zij tonen dus zeker ook geen begrip als zij bij een nieuwe werkgever drie weken zonder mobiele toegang tot bedrijfsgegevens komen te zitten.

Daarom kost een dusdanige vertraging bedrijven niet alleen productiviteit: één op de drie werknemers in Nederland overweegt zelfs ontslag te nemen als zij een mobiel apparaat niet op het werk mogen gebruiken. Een gebrek aan een goed beleid en effectieve ondersteuning voor mobiel werken draagt dus bij aan imagoschade voor de werkgever en zorgt ervoor dat het bedrijf ook bij het werven van de meest getalenteerde werknemers op achterstand raakt.

Het is zelfs zo dat bedrijven een security-risico lopen als zij mobiel werken niet goed geregeld hebben. Wij weten al lang dat medewerkers, die door hun werkgevers niet de nodige middelen in handen krijgen om effectief te werken hun eigen wegen wel vinden om alternatieven te bemachtigen. Een goed voorbeeld is het gebruik van cloudoplossingen als Dropbox en WeTransfer als mensen hiervoor geen veilig alternatief van de werkgever kunnen gebruiken. Zo blijkt uit het onderzoek dat 22 procent van werknemers in Nederland de IT-afdeling omzeilt voor het verkrijgen van de tools die hen de juiste lijken. Dit is een groot veiligheidsrisico. Een risico bovendien dat volstrekt onnodig is, aangezien alle technische middelen allang beschikbaar zijn om werknemers een veilige en effectieve mobiele infrastructuur te bieden.

Ik roep dus alle ICT afdelingen op om goed te kijken hoe zij hun rol als enabler beter kunnen vervullen. Dat levert niet alleen meer productiviteit op voor hun bedrijf, maar zorgt ook voor een betere security en voorkomt mogelijke imagoschade.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in