Overslaan en naar de inhoud gaan

FOMO

Heb jij ook last van FOMO? Eerlijk gezegd weet ik nog maar sinds kort dat dit Fear Of Missing Out betekent. Er zijn zoveel ontwikkelingen dat je bang wordt dat je de boot mist of het gevoel krijgt dat je heel oud wordt. Tijdens het Techfest (AG Connect) en het event “de IT’er van de Toekomst” (HU) kwamen Mesh netwerk, Edge computing en Augmented Reality langs om maar wat te noemen.
intraverse
© Shutterstock
Shutterstock

En dan is er de Metaverse. De wereld van 3D-ervaringen waarin je kunt zijn wie je wilt worden. In Second Life heb ik al jaren een eindeloos ronddolende avatar. Hoe gaat dit voor de Metaverse uitpakken? Er worden flinke investeringen gedaan, zoals de verkoop van virtuele kavels en de bouw van virtuele villa’s die je kunt opleuken met NFT’s. Ruimtevluchten naar Mars kun je bij Elon Musk zowel in het echt doen als in de Metaverse. Trends en technologieën volgen elkaar in rap tempo op.

Wordt mijn FOMO opgewekt vanuit interesse voor wat er gaat komen, of is het angst om irrelevant te worden en daarmee buiten de boot te vallen? Het zijn wat mij betreft 2 kanten van dezelfde medaille. FOMO geeft ons een reden om te blijven ontwikkelen en relevant te blijven, niet vanuit angst maar vanuit nieuwsgierigheid. Want een ding is zeker, banen zullen veranderen.  

Uit statistiek blijkt dat de top 10 functies waarvoor we werven in de IT, 10 jaar geleden nog niet bestond, zoals big data analist, blockchain expert, cloud specialist, IoT’er etc.

Nieuwe kansen

En dit gaat door robotica, digitalisering en de snelle technologische ontwikkelingen in een snel tempo door. Dat betekent dat we over 10 jaar functies doen, die nu nog niet bestaan. Er zullen in de toekomst steeds meer banen en beroepen zullen verdwijnen. Tegelijkertijd zullen er nieuwe banen en beroepen bijkomen en worden er nieuwe kansen geboden. McKinsey verwacht dat in Nederland twee miljoen mensen van functie of baan moeten veranderen, dat is een aandeel van maar liefst 23%. De snelheid waarmee je achter kunt lopen, brengt onrust met zich mee. Hoe haken we aan op de digitale transformatie?

Gelukkig hoeven we niet iedere hype achterna te jagen. Mijn avatar van Second Life blijft heerlijk in de digital space ronddwalen, ook heb ik BeReal nog niet geïnstalleerd en ben ik echt te oud voor TikTok. Maar de boot van de digitale transformatie moeten we niet missen. Een sleutel tot het toekomstige succes van bedrijven ligt in het bieden van continue leeropties en een cultuur van levenslang leren in de hele organisatie. Dit betekent voor jou en mij zowel upskilling als reskilling. Een beetje gezonde FOMO kan dus geen kwaad.

Dus zeg het maar, waar zou jij mee aan de slag willen?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in