Overslaan en naar de inhoud gaan

Betekenisloos of betekenisvol? Jij bepaalt

Wij hebben allen vecht- en vlucht­instincten; primaire reactiepatronen die als het ware gebeuren voordat we er erg in hebben, net als bij dieren. Pas achteraf worden we ons bewust van wat er gebeurd is.
slapen
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

Wat ons van dieren onderscheidt, is een ander instinct, ons instinct om betekenis te geven, te maken en construeren. Wij geven betekenis aan alles, vanaf de seconde dat we wakker worden, tot het moment dat we gaan slapen. Al wakker wordend doen de meeste mensen een (onbewuste) scan van hun lijf en gemoedstoestand. De optelsom van die elementen krijgt een naam. Dat is het eerste moment dat we betekenis koppelen aan onze ervaring.

Neem het volgende voorbeeld in gedachte: je wordt wakker en voelt je moe in plaats van uitgerust. Daar baal je van (eerste betekenis), want dat betekent dat je wellicht straks niet helder kan denken in die belangrijke meeting (tweede betekenis). Dat betekent ook dat je misschien minder kans maakt op die promotie waar je zo naar verlangt (derde betekenis), want je baas is ook nog aanwezig (vierde betekenis). En dat betekent… etc.

Wij geven betekenis aan alles, vanaf de seconde dat we wakker worden, tot het moment dat we gaan slapen.

Elk oordeel dat je velt, elke onzekerheid die je hebt, elke beslissing die je neemt, doorloopt hetzelfde proces: zintuigelijke waarneming, betekenistoekenning en reactie op je eigen betekenistoekenning. Je kunt niet geen betekenis toekennen. Betekenis is op zich neutraal en niet goed of slecht, maar mensen kunnen hun ervaringen negatieve of positieve betekenis geven. Afhankelijk van welke betekenis je kiest, bepaal je uiteindelijk welke weg je in slaat. Zo blijkt er een magische verbinding te zijn tussen onze zintuigelijke waarneming en of ons leven betekenisvol is of betekenisloos.

Wat betekent betekenismanagement dan? Viktor Frankl zei ooit: “Mensen bezitten een fundamentele vrijheid en dat is de vrijheid om te kunnen kiezen wat iets voor je betekent.” Betekenis­management appelleert aan jouw vermogen om meester te zijn over jouw eigen betekenistoekennend vermogen.

Jij bepaalt of een ervaring betekenisloos of betekenisvol is.

De digitale transformatie vraagt naast een inhoudelijke ook een mentale aanpassing van jou als informatie­professional. Om die mentale transformatie te realiseren is een andere manier van omgaan met informatie, jezelf en betekenisgeving nodig. We noemen dat Persoonlijk leiderschap 3.0.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in