Overslaan en naar de inhoud gaan

Aus, bei, mit, nach, seit, zu, von

Ik heb me altijd afgevraagd waarom hoofdrekenen nou zo belangrijk was als er ook rekenmachines waren. "Nou", zei mijn lerares, "als je in een winkel werkt en de stroom valt uit, dan kun je toch nog mensen helpen bij de kassa."
Programmeur
© 123rf.com
123rf.com

Ik heb daar nooit zo in geloofd, en toen ik mijn eerste grote stroomstoring meemaakte, werd dat vooroordeel bevestigd. Er was vrijwel geen winkel te vinden die niet de deuren gesloten had.

Hetzelfde geldt voor dingen uit het hoofd leren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat onsamenhangende feiten eigenlijk alleen onthouden worden als er regelmatig gebruik van wordt gemaakt. 

Richard Feynman – de Nobelprijswinnaar – had ook een broertje dood aan 'uit het hoofd leren', maar om een heel andere reden. Zijn studenten waren vaak prima in staat om de definitie van 'polarisatie' op te dreunen, maar als je ze vroeg wat er gebeurde als je twee polarisatiefilters haaks op elkaar zette, moesten ze het antwoord schuldig blijven. 

Je zou verwachten dat de ontwikkelingen in de informatica de onderwijsmethoden op hun kop gezet hadden, maar helaas is het omgekeerde waar. Het onderwijs – ook in de informatica – is nog steeds gebaseerd op methoden uit de tijd dat ponskaarten state of the art waren. 

Waarom? Ik zal het u zeggen. Uit luiheid. Meerkeuzevragen zijn gemakkelijk te maken en nog veel eenvoudiger te controleren. Je hoeft alleen maar een boekje naar India te sturen en je ontvangt zo een pak examens terug. 

Daarom wordt u tijdens uw ITIL-, DevOps- en PRINCE2-examens nog steeds verveeld met vragen die u zo in het boekje kunt terugvinden. Niet omdat u een betere informaticus wordt omdat u voor eventjes de diepere betekenis van 'In McKinleyville, Beavers Ravaged Redwoods' kon oplepelen, maar omdat het gewoon meer marge oplevert. 

Inzicht en toepassing zijn echter moeilijk te toetsen met meerkeuzevragen. Daarom kun je je afvragen wat de toegevoegde waarde is van al die certificeringen als ze de werkelijke vaardigheden van iemand op dat vakgebied niet kunnen aantonen. 

Ik neem aan: voor het geval dat het internet er weer eens uitligt. Kun je toch nog je Project Initiatie Document offline afmaken. 

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maartnummer, 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in