Overslaan en naar de inhoud gaan

1 op de 4 IT’ers wisselde in 2023 van baan of werkgever

1 op de 4 IT’ers in loondienst is in de afgelopen 12 maanden van baan of werkgever gewisseld. Dit terwijl de IT’er van huis uit vooral een latente baanzoeker is, oftewel: men staat wel open voor een andere baan, maar zoekt en solliciteert niet zelf actief, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en HeadFirst Group.

werk
Shutterstock.com

Waar de mobiliteit van IT’ers de afgelopen jaren stabiel was, is deze het afgelopen jaar sterk toegenomen,  schrijven de twee organisaties in een persbericht over de nieuwe Talent Monitor. Bij deze toegenomen mobilititeit van IT'ers is de loyaliteit aan de eigen manager of werkgever afgenomen.

Groei IT’ers vooral door zzp’ers

Het huidige aantal van bijna 600.000 ICT’ers in Nederland zal tot 2030 doorgroeien naar bijna 900.000 personen en dan 8,5% uitmaken van de beroepsbevolking. De vraag naar IT’ers blijft zeer groot, wat mede wordt versterkt door brede bewegingen zoals digitalisering en de energietransitie. In 2023 komt de opvallend kleine groei in het aanbod van IT’ers vooral door de toename van het aantal zelfstandige professionals. Deze is van 76.000 gegroeid naar 84.000 zzp'ers.

Grotere groep nooit benaderd

De groep zelfstandige ICT’ers blijft groeien en neemt steeds meer regie op de arbeidsmarkt door te zorgen dat zij uit hun eigen netwerk hun opdrachten krijgen. Op het moment dat hun huidige opdracht afloopt, staat de volgende opdracht uit het netwerk al klaar.

Een groeiende groep zzp'ers binnen de IT-sector wordt nooit benaderd wordt voor opdrachten. Inmiddels is dit percentage toegenomen tot 27,3% van het geheel. Een toename van maar liefst 550% in 3,5 jaar tijd. “Veelal kiest de zelfstandige IT’er er bewust voor om onbereikbaar te worden voor recruiters, omdat zij zoveel gespamd worden”, aldus Geert-Jan Waasdorp van CEO Intelligence Group.

'Kanarie in de kolenmijn'

“IT’ers zijn vaak de kanarie in de kolenmijn als het gaat om gedragsveranderingen aan de kandidatenkant van de arbeidsmarkt. Onbereikbaarheid van talent is een breder te verwachten ontwikkeling op de arbeidsmarkt in de komende jaren”, waarschuwt hij.

In het derde kwartaal van 2023 is 24,6% van de ICT’ers in loondienst in de voorgaande 12 maanden van baan gewisseld. Deze cijfers zijn toegenomen, ondanks dat ICT’ers vooral latente baanzoekers zijn. Hun arbeidsmarktactiviteit was het laatste kwartaal 6,7%, wat 70% lager is dan het gemiddelde over de hele Nederlandse beroepsbevolking. “ICT’ers zijn dus latente baanzoekers en steeds vaker onbereikbaar voor recruiters, maar ze bewegen momenteel wel opvallend vaker op de arbeidsmarkt”, stelt Marion van Happen, CEO bij HeadFirst Group.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in