Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-kosten zorg stijgen, maar kostenverlaging niet hoogste prioriteit

De ICT-kosten in de zorg stijgen, blijkt uit een rondgang van adviesbureau Eraneos langs tientallen zorgorganisaties. Dat terwijl kostenbesparingen op het gebied van ICT zeker mogelijk zijn. Maar dat blijkt bij veel zorgaanbieders niet de hoogste prioriteit bij uitbesteden of de afname van clouddiensten. 

Arts met tablet in zijn hand
Shutterstock

De zorgsector in Nederland heeft het financieel gezien zwaar, bleek vorige maand uit onderzoek van advies- en accountantskantoor EY, waar RTL Nieuws over berichtte. Organisaties in deze sector hebben - net als vele andere sectoren - een groeiende afhankelijkheid van ICT, waardoor de kosten ook stijgen. "Over bestaande ICT zijn zorgorganisaties nu jaarlijks 4 tot 8% van hun totale omzet kwijt", vertelt Léon Wijnen van Eraneos desgevraagd aan AG Connect. "En dat staat nog los van de grote programma's die ze draaien, bijvoorbeeld als er een nieuwe EPD-implementatie [elektronisch patiëntendossier, red.] plaatsvindt."

Reduceer complexiteit

Maar juist op het gebied van ICT vallen er kosten te besparen, concludeert Eraneos. "Het meest belangrijke wat je kunt doen om kosten te besparen, is een complexiteitsreductie", stelt Wijnen. Dat geldt zeker voor kleine zorginstellingen. "Die zijn dermate eenvoudig dat je qua applicaties in je ICT-infrastructuur veel meer van clouddiensten gebruik kunt maken. Dan kun je scherper schrappen in je personeelsbestand. Je hebt wel goede regie nodig, maar veel minder ICT-personeel."

Toch geeft slechts 10% van de zorgorganisaties die Eraneos ondervroeg prioriteit aan kostenverlaging bij het afnemen van clouddiensten. Mogelijk speelt mee dat het reduceren van de complexiteit bij grotere zorgorganisaties veel moeilijker is. "Zij hebben veel meer systemen en dus meer beheerders, ICT-personeel en gebruikersondersteuning nodig." Bovendien zijn veel applicaties voor bijvoorbeeld ziekenhuizen nog niet in de cloud beschikbaar.

"En wat ook meespeelt is dat het een stuk visie en draagvlak van de Raad van Bestuur vraagt om strak volgens architectuurprincipes te blijven werken, en niet toe te geven aan de eisen vanuit primaire processen", voegt Wijnen toe. "Als je bijvoorbeeld het architectuurprincipe 'cloud, tenzij' opstelt, dan moet je dat ook als leidend principe hanteren en niet afwijken als iemand een keer een argument heeft waarbij je denkt 'daar valt ook wat voor te zeggen'. Want dan moet de ICT weer extra kosten gaan maken."

Uitbesteding als oplossing?

Een andere optie om kosten te besparen is door voor uitbesteding te kiezen. Dan kan een leverancier gekozen worden die gespecialiseerd is in bepaalde dienstverlening. "Die zou het slimmer kunnen doen", zegt Wijnen. En dat betekent dat de werkzaamheden in theorie goedkoper uitgevoerd kunnen worden.

Uit de rondgang van Eraneos wordt echter duidelijk dat ook op dit punt kostenbesparingen niet het belangrijkste doel zijn. Kostenreductie wordt dan ook weinig gerealiseerd: maximaal 3% slaagde daarin. Andere doelen, zoals toegang tot resources en focus op core-business, worden met respectievelijk 55% en 53% veel vaker behaald. 

Volgens Wijnen kan dat te verklaren zijn door 'BTW-problematiek': zorgorganisaties kunnen de BTW niet aftrekken, terwijl die wel over de diensten heen worden gerekend. "Je hebt dus 21% nadeel." 

Zorg kan meer delen

Wijnen ziet meer opties om kosten te besparen, zoals het inzetten van shared services. "Bijvoorbeeld een EPD dat over meerdere ziekenhuizen heen gebruikt wordt." Door samen van hetzelfde systeem gebruik te maken, kunnen de benodigde middelen én bijbehorende kosten ook onderling gedeeld worden. "Maar daar wordt nog niet zoveel over gesproken."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in