Overslaan en naar de inhoud gaan

Metaverse heeft nu een officieel onafhankelijk standaardisatieforum

Het Metaverse Standards Forum (MSF) is officieel bekrachtigd als onafhankelijk industrieconsortium dat gaat waken over standaardisering en interoperabiliteit van alles dat voor de metaverse wordt ontwikkeld.
metaverse bedrijven
© Shutterstock
Shutterstock

Het idee voor het forum is al in juni vorig jaar geopperd door de Khronos Group. Het initiatief voor standaardisatie heeft toen gelijk steun van 37 verschillende partijen gekregen. In de ruim negen maanden daarna is die groep uitgegroeid tot meer dan 2400 leden. Ook de zakelijke kant is uitgewerkt, zodat het MSF nu over een eigen toezichtstructuur beschikt, over financiën plus een kantoororganisatie die de dagelijkse gang van zaken beheert. Dit blijkt uit een verklaring die het forum nu op de eigen website heeft staan en die is opgepikt door Venturebeat.

Het lidmaatschap is gratis en voor iedereen toegankelijk. Gewone, niet-betalende leden hebben wel minder macht en invloed. Wie wel voor een betaalde versie van het lidmaatschap gaat, krijgt de mogelijkheid zich te kandideren voor leidende posities in de organisatie.

De metaverse is erg afhankelijk van standaardisering, wil deze virtuele wereld niet verzanden in een groot aantal silo's van spelletjes, werelden en ervaringen, stelt president Neil Trevett van de Khronos Group. Hij is nu de eerste president van het Metaverse Standards Forum. Trevett toont zich verheugd dat dit gevoel breed gedragen wordt, zoals kan worden afgeleid uit de grote belangstelling voor deelname aan het forum.

Uitkomsten zijn vrij toegankelijk

Het forum krijgt overigens geen status zoals diverse andere standaardiseringsclubs voor internet en de telecomindustrie. Het Metaverse Standards Forum ontwerpt namelijk niet zelf de standaarden en leden zijn ook niet verplicht licenties af te nemen. In de werkgroepen worden verschillende onderwerpen besproken en de uitkomsten daarvan zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Veel werkgroepen in oprichting

De eerste werkgroepen binnen forumverband gaan zich bezighouden met het opzetten van een database waarin de resultaten van de verschillende activiteiten onder de vlag van het forum beschikbaar worden gemaakt. Een andere werkgroep gaat zich buigen over het stroomlijnen en de samenwerking tussen de bestandformaten glTF 3D en de Universal Scene Description (USD). Dat moet de uitwisseling van gegevens tussen verschillende apparatuur in de metaverse stroomlijnen. Verder gaat er ook een groep zich bezighouden met digitale eigendomsrechten.

Maar er zitten meer projectgroepen in de pijplijn, onder meer over avatars, over digitale mode, over vereisten die aan netwerken gesteld moeten worden, en over privacy en over cybersecurity.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in