Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Marc Gill’ard

Google leert zijn zelfrijdende auto’s toeteren om andere weggebruikers te waarschuwen voor naderend gevaar. Op zich niet opmerkelijk want elke lessende scholier kan al toeteren vóór zijn of haar eerste rijles. Toch is het bijzonder dat een auto in een split-second gevaar kan voorspellen voor zichzelf en voor andere weggebruikers, en deze zelfs proactief waarschuwt. Hiermee gaat Google stevig op de stoel van de bestuurder zitten.
Zelfrijdende auto Googl
© CC BY-SA 4.0
CC BY-SA 4.0

Wat mij betreft een van de bewijzen dat ICT uiteindelijk alles overneemt!

ICT takes over

Ik zie een ontwikkeling waarin ICT verschillende markten fundamenteel heeft veranderd. Bol.com, Nu.nl, Marktplaats en Spotify zijn hier enkele voorbeelden van. In deze informatie-intensieve markten ligt innovatie met ICT voor de hand. In de automarkt ging het echter altijd primair om vervoer en de merkbeleving van een specifiek automerk in plaats van vervanging van de chauffeur. Dat auto’s in elkaar worden gezet door robots is niet nieuw, maar dat zij straks ook worden bestuurd door een robot wel. Google heeft daarmee de automarkt van de toekomst gedefinieerd. En ook Microsoft overweegt in te stappen in software voor zelfrijdende auto’s.

Het houdt niet op!

Als de chauffeur kan worden vervangen, wie volgt? Is het de piloot, de accountant of de rechter? Of juist de programmeur, applicatiebeheerder of adviseur? Ik denk dat ze uiteindelijk allemaal zullen verdwijnen. Mijn belangrijkste zorg is dan ook: Wie bewaakt dat ICT ook echt de mens blijft dienen? In het geval van zelfrijdende auto’s blijft voorlopig de bestuurder eindverantwoordelijk (zie: de zelfrijdende Tesla werd initieel gezien als ‘wegpiraat’). Ook neemt de overheid verantwoordelijkheid met typegoedkeuringen voor auto’s. Dit betreft voor de nieuwe softwarerelease met Autopilot van Tesla ook de software. Die controlerende functie zal steeds belangrijker worden.

Sport en kunst?

En mocht het zo ver komen dat zelfsturende auto’s geen ‘noodstop’ meer nodig hebben en ICT onfeilbaar is, dan blijven enkel de beroepen over waar we emotionele waarde hechten aan het feit dat ze door de mens worden uitgevoerd. In dat licht zou het wel eens slim kunnen zijn onze kinderen een carrière in de kunst of sport te adviseren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in