Overslaan en naar de inhoud gaan

Firefox 4 boven 100 miljoen downloads

De definitieve versie van de nieuwe browser kwam op 22 maart beschikbaar. De teller van het aantal downloads van Firefox 4 stond vanochtend rond 10 uur op 105,5T miljoen. Daarvan zijn er circa 40,1 miljoen afkomstig uit Europa waarvan ruim 1 miljoen uit Nederland. Amsterdam is binnen Nederland verreweg koploper met 109.000 downloads, gevolgd door Rotterdam met bijna 46.000, Den Haag met circa 39.500 en de stad Utrecht met 32.600.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Opvallend is dat de grote belangstelling voor Firefox 4 zich niet vertaalt in een duidelijke toename van Mozilla’s totale marktaandeel. Gemiddeld bedroeg dat in de maand april 7,3 procent. In de tweede helft van vorige week was het opgelopen tot ruim 8 procent.

Totale marktaandeel Firefox blijft dalen
Keerzijde is dat het aandeel van de oudere versies terugloopt, doordat veel van de downloads terechtkomen bij bestaande gebruikers van Firefox die de browser simpelweg opwaarderen. Het marktaandeel van Firefox 3.6 viel dan ook terug van 24 naar ruim 19 procent. Voor alle versies samen ligt het aandeel van Firefox 0,3 nu procentpunt lager dan voor de introductie van versie 4.

Concurrent Microsoft heeft evenmin geprofiteerd van de introductie van Internet Explorer 9 op 14 maart. IE9 had in april gemiddeld 2 procent van de browsermarkt in handen, evenveel als in maart. In de tweede helft van vorige week steeg het tot ruim 3 procent. Maar alle versies van Internet Explorer bij elkaar verloren deze maand tot dusver 0,5 procentpunt.

IE9 minder breed ondersteund dan Firefox
Bij deze cijfers past de kanttekening dat IE9 alleen draait onder Windows Vista en Windows 7. Mozilla vist in een grotere vijver doordat Firefox 4 ook overweg kan met Windows XP, Mac OS X en Linux. Microsoft is de eerste om te betogen dat een directe vergelijking tussen de belangstelling voor IE9 en Firefox 4 dan ook misplaatst is.

Maar Mozilla op zijn beurt kan erop wijzen dat degenen die tot dusver Firefox 4 hebben gedownload, dat geheel op eigen initiatief doen. Pas vanaf 3 mei krijgen gebruikers van versie 3.6 de upgrade naar versie 4 automatisch aangeboden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in