Overslaan en naar de inhoud gaan

Exchange Server gaat naar cloudabonnement, vóór Office

Microsoft maakt een eind aan traditionele serverinstallaties die zijn te gebruiken met eenmalige aanschaf en betaling voor gebruikerslicenties (CAL’s). De volgende versies van Office-serversoftware Exchange, SharePoint en Skype for Business komen volgend jaar en zijn dan gebonden aan een abonnementsmodel. Het einde van klassieke on-premises servers, concludeert Microsoft-MVP en Exchange/365-expert Tony Redmond.
Microsoft Exchange
© Microsoft
Microsoft

“Vandaag kondigen we aan dat de volgende versies van Exchange Server, SharePoint Server, Skype for Business Server en Project Server in de tweede helft van 2021 beschikbaar zullen zijn”, schrijft het Exchange-team van Microsoft in een blogpost. Deze serversoftware is dan “alleen beschikbaar met de aanschaf van een abonnementslicentie”. Die licenties met doorlopende betaling geven gebruikers dan toegang tot ondersteuning, maar ook productupdates en patches voor securitykwestie en tijdzone-instellingen.

Office zelf nog niet

De komst van de volgende ‘golf’ aan Office-producten, het bekende clientpakket met bijbehorende serversoftware, is aangekondigd op de Ignite-conferentie van Microsoft. Daar zijn echter geen verdere details gegeven over deze verandering voor aanschaf en betaling. De Office-clientsoftware voor eindgebruikers krijgt nog wel een traditionele, on-premises release die dan niet is gekoppeld aan een cloudabonnement.

Ondertussen biedt Microsoft zijn lokaal draaiende Office-pakket al enige tijd als onderdeel van zijn 365-aanbod, wat op abonnementsbasis werkt. Laatstgenoemde wordt op regelmatige basis bijgewerkt, wat dan ook nieuwe functionaliteit omvat. Dit in tegenstelling tot de ‘standalone’ Office-uitvoering die voor eenmalige betaling een ‘eeuwige’ (perpetual) gebruikslicentie geeft.

Omslag in 2021

Tot op heden was dat in de basis ook het model voor Microsofts serversoftware, hoewel daar nog betaling bijkomt voor de aantallen eindgebruikers die toegang hebben tot Office-servers als Exchange en SharePoint. Daar komt komend jaar dus verandering in. Bedrijven die deze serverapplicaties van Microsoft nog on-premises willen gebruiken, moeten daar dan maandelijks voor betalen.

Die omslag is dan voor de nieuwe versies die in 2021 uitkomen. Bestaande versies blijven onder het huidige regime van licenties en betaling daarvoor. Organisaties die op een gegeven moment hun Exchange-server willen upgraden, doen er wel verstandig aan om daar nu al een plan voor te trekken. Microsoft trekt namelijk ook een streep voor in-place upgrades.

Upgrade plannen

Zo’n opwaardering van de serversoftware naar de volgende versie van Exchange zal namelijk tot ongeveer twee jaar na de release in 2021 kunnen. “Deze mogelijkheid laat een beheerder bestaande servers die Exchange Server draaien gemakkelijk upgraden naar de codebasis die op abonnementsbasis draait, zonder dat ze servers moeten toevoegen of mailboxen moeten overhevelen”, blogt het Exchange-team.

Hiermee is upgraden na twee niet afgekapt, want de volgende versie zal side-by-side uitrol ook nog gewoon ondersteunen, en migratie vanaf eerdere Exchange-versies. Microsoft heeft hierbij wel het aantal versies verhoogd die ‘naast elkaar’ geïnstalleerd kunnen zijn. “Klanten met Exchange Server 2013, 2016 of 2019 kunnen de volgende versie van Exchange Server installeren in hun bestaande Exchange Organization.”

Haast maken

Organisaties die nog de twee oudere versies van de mail- en agendaserversoftware gebruiken, worden nu door Microsoft wel tot enige haast aangezet. Als zij on-premises willen blijven draaien dan moeten ze zo snel mogelijk over naar Exchange 2019, aldus de blogpost. “Zodra de volgende versie van Exchange is uitgebracht, zijn zij in staat om een in-place upgrade uit te voeren naar die versie, waarmee de overstap naar 2019 de laatste grote upgrade is die zij ooit hoeven te doen.”

Microsoft-MVP (most valued professional) en Exchange/365-expert Tony Redmond trekt dan ook de conclusie dat Exchange 2019 de laatste versie is van het klassieke on-premises product. “De Office-servers gaan over op een abonnementsmodel”, waarbij gebruikende organisaties dan net als bij Office 365 maandelijks moeten betalen. Gebruikers die deze overgang willen uitstellen, moeten rekening houden met de supportdeadline van 14 oktober 2025.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in