Overslaan en naar de inhoud gaan

Durfkapitaal duikt op blockchain

Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een inventarisatie door CB Insights en KPMG. Volgens de onderzoekers is de stijging vooral veroorzaakt door toename van de omvang van de investeringen. Van de in totaal 130 investeringen die vorig jaar plaatsvonden, hadden 17 deals een waarde van 50 miljoen dollar of meer. In de periode 2011 t/m 2014 gold dat slechts voor 10 investeringen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vooral in Azië namen de investeringen toe. Daar staken de durfkapitalisten fintechbedrijven 4,5 miljard dollar toe. Dat is net zoveel als in de totale periode van 2011 t/m 2014. Maar ook in Europa zitten de investeringen in fintech in de lift. Vorig jaar werden 125 transacties geteld, met een totale waarde van 1,48 miljard dollar. Qua volume voeren Britse durfinvesteerders de ranglijst in Europa aan, met name door de forse investeringen in bedrijven als Funding Circle, WorldRemit en Ebury.

Blockchain

Vooral de belangstelling van investeerders voor de blockchaintechnologie nam vorig jaar aanzienlijk toe. Durfkapitalisten investeerden in 2015 bijna 460 miljoen dollar in deze nieuwe technologie. In 2014 was dit nog maar 298 miljoen dollar. FinTech-partner Ank van Wylick van KPMG noemt de interesse voor het ‘gedistribueerde grootboek’ opmerkelijk: “Zeker als je in ogenschouw neemt dat de blockchain vijf jaar geleden niet meer dan een stipje was op de radar van veel investeerders en vooral bekend was vanwege het feit dat de technologie ten grondslag ligt aan de Bitcoin. Inmiddels onderzoekt een groot aantal bedrijven de potentie van de blockchain als mogelijke oplossing voor een aantal uitdagingen, zowel binnen als buiten de bankensector. Het afgelopen jaar hebben bedrijven als Citibank, Santander, Wells Fargo en HSBC een samenwerking aangekondigd met fintech startups om de blockchaintechnologie mogelijk in te voeren om bedrijfsprocessen efficiënter, strakker en veiliger te laten verlopen. Bovendien zien we dat een bedrijf als IBM in samenwerking met een aantal Britse beursgenoteerde bedrijven en ondernemingen als Cisco en Intel de markt heeft betreden met een open source blockchaintechnologie. Een teken dat zij duidelijk voorzien dat de blockchain het betalingsverkeer ingrijpend gaat veranderen.”


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in