Zorgaanbieders bestrijden 'misverstanden' over EPD

Het LSP is geen grote database waar gegevens centraal worden opgeslagen, maar een systeem waarmee zorgverleners gegevens bij anderen in kunnen zien. De patiëntgegevens blijven dus in het informatiesysteem zitten van de eigen huisarts en apotheek, benadrukt VZVZ.
Het EPD werd vorig jaar door de Eerste Kamer tegengehouden. Groot bezwaar was toen de privacy. Die zou nu een stuk beter geregeld zijn.
Informatie versleuteld en beveiligd met pincode
Volgens patiëntenfederatie NPCF wordt informatie in het LSP versleuteld en gaan zorgverleners in het LSP werken met een persoonlijk pasje met een pincode. Zo is duidelijk welke zorgverlener inlogt. Bij misbruik kan de VZVZ bepaalde zorgverleners toegang tot het systeem weigeren.
Voorlopig moeten mensen nog een schriftelijke aanvraag indienen als ze willen weten wie hun dossier heeft ingezien. Medio 2013 moet dat ook digitaal mogelijk worden.
Huisartsen, apotheken en ziekenhuizen krijgen inzage
De bedoeling is dat huisartsen, apotheken en ziekenhuizen de gegevens van een patiënt kunnen inzien, als die patiënt toestemming heeft gegeven en als dat nodig is voor de behandeling. Later moeten dat meer zorgverleners worden.
Het LSP gaat vanaf 1 januari van start. Momenteel is 66 procent van de huisartsen aangesloten en ongeveer 45 procent van de apothekers. Dat moet eind volgend jaar 70 procent zijn.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee