Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo dring je de stijgende kosten van cybercrime terug

Volgens een onderzoek van beveiliger Symantec waren in 2018 ongeveer 3,3 miljoen Nederlanders slachtoffer van enige vorm van cybercriminaliteit. Dat zou bijna 349,1 miljoen euro hebben gekost. De verwachting is dat 2019 niet veel positiever zal eindigen, als het om cybercrime gaat.
cyber security
© Pixabay CC:0
Pixabay CC:0

Ook voor het wereldwijde bedrijfsleven zorgt cybercrime voor enorme kosten, blijkt uit onderzoek van Accenture. De gemiddelde kosten van cybercriminaliteit voor een organisatie kunnen oplopen naar 13 miljoen dollar. Deze trend moet gekeerd worden, willen hele industrieën en overheden niet ten onder gaan door hoge kosten en langdurige systeemuitval.

Effectieve cybersecurity begint met de vaststelling dat security een kernactiviteit van het hele bedrijf is en dus ingebed moet zijn in de volledige bedrijfsvoering. Onderstaande stappen helpen de meeste waarde te halen uit investeringen in cybersecurity.

  1. Geef prioriteit aan de bescherming tegen aanvallen die op medewerkers zijn gericht

Het bestrijden van interne bedreigingen is nog steeds een van de grootste uitdagingen voor organisaties. De toename van kwaadaardige aanvallen van insiders, in combinatie met phishing en ransomware, betekent dat er meer nadruk moet komen te liggen op het ontwikkelen van een cultuur die beveiliging voorop stelt. Training en opleiding zijn essentieel om veilig gedrag te versterken. Werknemers hebben tools en prikkels nodig die hen helpen risico’s te definiëren en aan te pakken. Daarnaast moeten organisaties samenwerken met partners, derde partijen en relaties om hun activiteiten gezamenlijk te beschermen en te verdedigen.  

  1. Investeer in het beperken van informatieverlies en bedrijfsverstoring

Informatie is de levensader van elke organisatie. Informatiebescherming is de kern van betrouwbaar zakendoen en het is van essentieel belang om de organisatie te beschermen tegen verstoring. Aangezien nieuwe digitale technologieën zorgen voor nieuwe kwetsbaarheden die veel sneller beschikbaar zijn dan de bijbehorende beveiliging, is de gedachte dat cybercriminelen met eigen middelen te verslaan zijn helaas niet erg reëel. Innovatieve technologieën inzetten voor het voorkomen van dataverlies en het intensief gebruiken van cryptografische technologie kan helpen de kosten van cybercriminaliteit te verlagen. Verbetering van beveiligingsmaatregelen rondom bedrijfsinformatie kan de aanpak van een organisatie tegen informatieverlies verleggen van schadebeperking naar een robuuste bedrijfsvoering.

  1. Kies technologieën die de stijgende kosten van cyberbeveiliging helpen verlagen

Naarmate het aantal cyberaanvallen groeit, stijgen ook de kosten van het ontdekken van zulke aanvallen. Investeringen in beveiligingstechnologieën, zoals security intelligence-platforms en het delen van data over bedreigingen, kunnen helpen aanvallen te identificeren en de kosten van cybercriminaliteit te verlagen. Cloudservices kunnen daarnaast het onderzoek naar cyberdreigingen efficiënter maken. Automatisering en geavanceerde analytics zijn verder inzetbaar om cybercriminaliteit te onderzoeken en herstelinspanningen te verbeteren en fungeren als aanvulling op de activiteiten van schaarse gespecialiseerde beveiligingsmedewerkers.

Cyberhefboom

Net als niks doen met nieuwe technologieën in de bedrijfsvoering, is ook niks doen tegen cybercrime geen optie. Hoe beter je je beschermt tegen cyberaanvallen en hoe meer prioriteit je geeft aan het beperken van dataverlies, hoe meer die nieuwe technologieën tot hun recht komen. Omvat die aanpak ook nieuwe technologieën op gebied van beveiliging, dan is de kans groter dat je het gevaar van cyberaanvallen vóór blijft. Simpele cyberscience.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in