Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig besef van het gevaar dat printer oplevert

Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de mogelijkheid van een hacker om via een printer het bedrijfsnetwerk binnen te dringen. Nieuw onderzoek in opdracht van HP Inc. toont aan dat binnen IT-security de printomgeving nog onvoldoende aandacht krijgt.
Foute code
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

46 procent van de ondervraagden lijkt het onwaarschijnlijk dat er via de printer cyberincidenten worden uitgelokt. Toch laten veel bedrijven nog de nodige steken vallen. In 38 procent van de gevallen krijgen medewerkers zelfs geen enkele instructie over veilig computergebruik.

Uit het onderzoek blijkt dat 53 procent van de onderzochte organisaties een beleid heeft omtrent het printen van vertrouwelijke informatie. Je zou ook kunnen zeggen: 47 procent heeft dat niet. Waar er wel beleid is, wordt dat nauwelijks afgedwongen. Slechts 2 procent van de organisaties voldoet aan de eisen van het beleid. Slechts in 3 procent van de gevallen krijgen medewerkers jaarlijks cursussen krijgt over veilige printomgevingen.

Bewustzijn moet omhoog

HP Inc. heeft het onderzoek uit laten voeren door onafhankelijk onderzoeksbureau Pb7 Research. Dat onderzocht via een online panel survey waaraan 203 printer- en/of securitybeslissers deelnamen, hoe Nederlandse en Belgische organisaties met 50 of meer medewerkers omgaan met de beveiliging van printers, scanners en MFP’s. Daarbij zijn geen significante verschillen geconstateerd tussen Nederland en België.

Het onderzoek past in een reeks initiatieven die HP Inc. ontwikkelt om het beveiligingsbewustzijn bij bedrijven op te vijzelen. In dat kader produceerde HP Inc. ook een aantal korte films onder de titel Wolf om in beeld te brengen, hoe hackers toegang kunnen krijgen. De hoofdrol daarin is weggelegd voor Christian Slater, die de laatste jaren schitterde in het hackersepos Mr. Robot. Die kondigde het zo aan:

De afleveringen zijn eenvoudig te vinden op Youtube.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in