Overslaan en naar de inhoud gaan

Vraag niet wat Windows 7 voor jou kan doen

Wat heb jij de afgelopen maanden gedaan in jouw omgeving om Windows 7 eruit te werken? Want het moment is aangebroken om afscheid te nemen van die klassieke Windows-versie. Niet omdat het niet meer werkt, maar wel omdat het vanaf 14 januari niet meer wordt ondersteund. En dat betekent in wezen dat het niet meer veilig is. Of correcter: niet meer veilig kan zijn.
I Love PC
© Microsoft
Microsoft

Microsoft heeft het al lang en breed aangekondigd, net als jaren terug met Windows XP. Nu is het de beurt aan Windows 7, wat net als die eervorige versie nogal veelgebruikt is. Ook nu de deadline voor de support daar is. Dinsdag 14 januari 2020 is de dag waarop Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 stopzet. Tenminste, de publieke, gratis beschikbare ondersteuning. Organisaties die de knip trekken, kunnen nog wel updates krijgen.

Kost een beetje?

Maar dan alleen voor beveiligingspatches, en dan alleen tegen betaling die elk jaar verdubbelt. En oh ja, het gaat om een vergoeding per device. Plus deze uitsteloptie heeft een houdbaarheid: Microsoft verleent deze support op maat voor maximaal drie jaar. Voor de Windows-maker zelf en voor diverse partnerbedrijven kan dit een inkomstenbron zijn, maar het is niet de bedoeling dat dit een nieuw verdienmodel wordt.

Windows 7 gaat eruit. Windows 7 moet eruit. Omdat Microsoft na de dag van dinsdag 14 januari 2020 geen updates meer (publiekelijk) uitbrengt voor die Windows-versie. In de praktijk betekent dat slecht securitynieuws. Elk gat dat nu nog wordt ontdekt - of al is ontdekt maar stilgehouden - blijft openstaan. Waardoor er dus echt niet meer valt te vertrouwen op de beveiligingsstatus van Windows 7.

Scheelt een hoop

Toegegeven, Microsoft heeft zelf dat eigen supportbeleid al eens geschonden voor voorgaande, vervallen Windows-versies. De softwareleverancier heeft in mei vorig jaar nog een uitzondering gemaakt om een groot gapend, gevaarlijk gat te dichten. Dat was voor een beveiligingskwetsbaarheid waar kwaadwillenden al nuttig gebruik van maakten. Het is echter de vraag of Microsoft dit (ooit) nog eens gaat doen, en onder welke omstandigheden.

Hoe erg moet de (Windows-)wereld digitaal in brand staan om wéér een out-of-support patch te rechtvaardigen? Bovendien heeft zo'n uitzondering natuurlijk het ongewenste neveneffect dat 'plakkers' zich gevalideerd voelen in hun achterlopen wat Windows betreft. Microsoft is zich daar donders goed van bewust. Bovendien blijft er dan nog de zaak van digitale dreigingen die net niet groot genoeg zijn op het wereldtoneel maar die voor slachtoffers toch enorm zijn. Ransomware die niet wereldbedreigend is, kan organisaties toch zeker de kop kosten.

Werk mee aan de W7exit

Vraag dus niet wat Windows 7 voor jou kan doen. Maar vraag wat jij kunt doen om Windows 7 eruit te krijgen. Want er zijn zat bedrijven, instellingen en mensen die hun migratie nog niet rond hebben. Er zijn zelfs bedrijven, instellingen en mensen die nog niet aan hun migratie zijn begonnen. Erger nog: er zijn zelfs gebruikers van Windows 7 die níet aan het migreren zijn!

In sommige gevallen zijn dit hardnekkige plakkers. Gebruikers die niets zien in de alternatieven (zoals Windows 10, of anders macOS of Linux, of eventueel iPad OS, iOS of Android). In andere gevallen zijn dit onwetenden. Gebruikers die ondanks de openbaar bekende supportperiode en de diverse aankondigingen van het naderende supporteinde toch geen weet hebben van het nu aangebroken afkapmoment voor Windows 7. Ik heb in mijn directe omgeving diverse gevallen gevonden en hen gedwongen/geholpen om een overstap te maken. Hoe werk jij mee aan de W7exit?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in