Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlopen zorgdomeinen veiliggesteld

Honderden internetdomeinnamen voor de zorg die verlopen waren, zijn alsnog geregistreerd. Daardoor zijn ze veiliggesteld en blijven ze uit handen van kwaadwillenden.
domeinnaambordjes
© CC0 (Pixabay licence)
CC0 (Pixabay licence)

Het gaat om bijna 500 verlopen adressen van ''regionale instellingen, paramedische instanties en individuele aanbieders'', zegt Z-CERT, een organisatie die zich inzet voor cyberveiligheid in de zorg, na berichtgeving door RTL Nieuws.

Vorige maand bleken dossiers van het bureau voor jeugdzorg in Utrecht over duizenden kwetsbare kinderen niet veilig te zijn. Het bureau had jaren geleden zijn naam veranderd en liet vervolgens het adres met de oude naam verlopen. Dossiers werden nog wel gemaild via dat adres. Als een kwaadwillende dat had geregistreerd, waren de dossiers in verkeerde handen gekomen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet later weten dat andere instellingen dezelfde fout hadden gemaakt.

Na die onthulling besloot Z-CERT om te kijken of er meer verlopen domeinnamen in de zorg waren. Dat waren er bijna 500. Uit voorzorg heeft de instantie die namen alsnog geregistreerd. In de komende tijd bekijkt de organisatie via welke domeinnamen nog mails rondgaan, en of het mogelijk is om de oude eigenaren te traceren. De domeinnamen eindigden niet alleen op .nl, maar ook bijvoorbeeld op .com, .eu, .info, .org en .net.

De kosten voor de 'reddingsactie' zijn betaald door het ministerie van Volksgezondheid. Z-CERT wil niets zeggen over de hoogte van het bedrag, alleen dat het ''geen miljoenen'' zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in