Overslaan en naar de inhoud gaan

Sterke afname fraude met internetbankieren en skimming

Dat melden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland (BN). De schade over het eerste halfjaar van 2014 bedroeg rond de 9,5 miljoen euro. Dat is 34 procent minder dan in de tweede helft van vorig jaar. Over heel 2013 bedroeg de fraude nog 33,3 miljoen euro. In 2012 ging het zelfs om 81,8 miljoen euro.
internetbankieren
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

Fraude met internetbankieren en skimming zijn de belangrijkste vormen van fraude in het betalingsverkeer. Daarin is echter een flinke afname opgetreden. De schade door fraude met internetbankieren daalde met 54 procent. Volgens de NVB en BN komt dat doordat banken pogingen tot fraude steeds beter vooraf kunnen detecteren en voorkomen. Daarnaast blijkt het bijzonder effectief om buitenlandse overboekingen preventief te blokkeren binnen internetbankieren.

De hardnekkigste en schadelijkste vorm van fraude met internetbankieren blijft phishing, wat een schadepost opleverde van 1,7 miljoen euro. Dat is 47 procent minder dan in het voorgaande halfjaar.

De schade door skimming bedraagt inmiddels nog maar 640.000 euro in de eerste helft van 2014. Vergeleken met 2011 is dat bijna niets meer. Toen leverde dit nog een schadepost op – over het hele jaar – van 38,9 miljoen euro. Skimming is vooral afgenomen door de invoering van de EMV-chip, die de magneetstrip vervangt. Dat beperkt de mogelijkheden voor skimmers.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in