Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruimtetelescoop weer operationeel na cyberaanval

De radiotelescopen van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) vangen nu weer signalen uit de ruimte op, nadat de achterliggende IT-installatie onderuit is gegaan door een hackaanval. Die is op 29 oktober ontdekt en heeft kritieke servers en diverse gewone computers getroffen. Het herstel is nu nog niet volledig afgerond.
Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
© ALMA
ALMA

De wederopbouw van de IT-infrastructuur is eerst gericht geweest op het zo snel mogelijk weer operationeel krijgen van de grote schotels voor verkenning van het heelal. Dat is volgens ALMA's IT-hoofd Jorge Ibsen gelukt, in lijn met de gemaakte planning nadat de cyberaanval is ontdekt en er tegenmaatregelen zijn genomen. Hij spreekt van een agressieve planning waarbij coördinatie met ALMA-parternships wereldwijd vereist was.

Internationale inspanning

"Dankzij de actieve betrokkenheid van iedereen in het samenwerkingsverband [van ALMA - red.], met name het personeel voor computing, engineering en wetenschappelijke operations, plus de cybersecurity-experts van ESO, NAOJ en NRAO is het ons gelukt om weer [de ruimte - red.] te observeren zoals gepland." De door Ibsen genoemde organisaties zijn de European Southern Observatory (ESO), de National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) en de National Radio Astronomy Observatory (NRAO) die allen deelnemen aan het internationale ALMA-project.

Terwijl de schotels dus weer functioneren en er data binnenkomt, is nog niet de hele IT-omgeving hersteld. Dat moet de komende weken gaan gebeuren. Dat 'nawerk' betreft dan het weer optuigen van de infrastructuur voor testen en andere systemen waaronder ook de website van ALMA.

Snel isoleren

Direct na de aanval is bijna de gehele IT van ALMA offline gegaan. E-maildiensten waren begin november nog wel in beperkte mate te gebruiken, meldde het astronomieproject toen. De kostbare antennes zelf en de vergaarde wetenschappelijke data zijn toen niet gecompromitteerd. De IT-medewerkers hebben namelijk snel de antennes en computersystemen voor correlatie van data geïsoleerd, net zoals het archief met wetenschappelijke data.

De 66 grote radioschotels van de ALMA-ruimtetelescoop staan op de Chajnantor-hoogvlakte in het Chileense deel van het Andes-gebergte. Vanaf die geïsoleerde locatie, op meer dan vijf kilometer boven zeeniveau, zijn betere observaties van het heelal uit te voeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in