Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim helft websites onveilig na jaarwisseling

Ongeveer 62 procent van alle websites ter wereld gebruikt PHP-versie 5.x, een versie die vanaf januari niet meer wordt ondersteund. Vinden kwaadwillenden een kwetsbaarheid in die versie, dan lopen de bezoekers van de sites die PHP 5.x gebruiken een groot risico.
webwinkel
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Volgens de statistieken van W3Tech gebruikt ongeveer 78,9 procent van alle websites PHP. Slechts een klein deel daarvan heeft inmiddels de overstap gemaakt naar PHP 7.1 of hoger, de versies van de webtaal die na 1 januari nog wel beveiligingsupdates krijgen.

Er is nog geen gemeenschappelijk initiatief geweest om website-exploitanten te bewegen naar een nieuwere versie te migreren, constateert ZDNet. Drupal heeft als enige van de drie grote contentmanagementsystemen (CMS'en), waartoe ook WordPress en Joomla behoren, PHP 7.x als minimumvoorwaarde gesteld. Maar die verplichting gaat pas in begin maart 2019. PHP 7.0 echter wordt ook al vanaf 3 december 2018 niet meer ondersteund.

Sterk verouderde versies als minimumeis

Bij Joomla is de minimumvereiste PHP 5.3 en bij WordPress zelfs PHP 5.2, versies waarvan de ondersteuning respectievelijk in 14 augustus 2014 en 6 januari 2011 verliep.

De populariteit van PHP 5.6 was in 2017 al aanleiding om de houdbaarheidsdatum van de versie vier maanden te verlengen tot 31 december 2018. Vandaar dat de ondersteuning voor PHP 7.0 nu eerder eindigt dan die van PHP 5.6.

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in