Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdams IT-probleem niet uniek

Digicommissaris Bas Eenhoorn doet zijn uitspraak naar aanleiding van het rapport van de Rotterdamse Rekenkamer dat gisteren werd gepubliceerd. Daarin blijkt dat de systemen van de gemeente zo lek als een mandje zijn.
Bas Eenhoorn
© digicommissaris.nl
digicommissaris.nl

Bas Eenhoorn reageert hiermee op vragen van Binnenlands Bestuur. Hij wil overigens niet ingaan op de specifieke situatie in Rotterdam. Hij ziet de kwetsbaarheden bij informatieveiligheid overal bij de overheid terugkomen.

"Dit speelt niet alleen bij gemeente Rotterdam, maar overal binnen de overheid. Door de ontwikkelingen van Internet of Things-technologie nemen de risico’s alleen maar toe en wordt alles kwetsbaar. Bij ieder nieuw project moet cybersecurity goed op orde zijn. Er moeten flinke maatregelen genomen worden om malware en hackers buiten de deur te houden."

Volgens Eenhoorn zijn er investeringen nodig om informatieveiligheid van de overheid beter op orde te krijgen. Kwetsbaarheden in e-mailbeveiliging bij de overheid staan al langer op de kaart. Met het Nationaal Beraad Digitale Overheid sprak Eenhoorn afgelopen zomer een adoptie-impuls af voor de implementatie van moderne beveiligingsstandaarden bij e-mail. In 2018 moeten alle gemeenten dit op orde hebben. 

Ook de Isoc maakt zich grote zorgen

Binnenlands Bestuur vroeg ook de Internet Society om een reactie. Michiel Leenaars van de organisatie vindt het opmerkelijk dat Rotterdam zichzelf internationaal afficheert als een Smart City en miljoenen uitgeeft aan innovaties met potentieel verregaande implicaties op het gebied van de veiligheid van burgers. "Tegelijkertijd laat de stad met dit soort zaken niet echt niet zien dat ze die enorme verantwoordelijkheid kan dragen, nu ze niet in staat blijkt om zelfs maar basale ICT-infrastructuur te beveiligen. Of het nu het leven van de eerste burger betreft, of de privacy en veiligheid van de rest van de burgers: een stad als Rotterdam moet en kan dit beter."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee