Overslaan en naar de inhoud gaan

Ransomware legt Delftse softwareshop lam

Webwinkel ICT Office Centre is niet meer toegankelijk. De site geeft de melding (in het Engels, Nederlands en Frans) dat ransomware heeft toegeslagen. Er is nu wel een tijdelijke bestelpagina opgetuigd voor klanten en het herstel loopt nu langzaam, wordt verteld aan AG Connect. De back-up is echter wel van vorige maand.
ransomware
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

"We hebben nog wel een tijdelijke bestelpagina: bestel.ictofficecentre.nl", laat een woordvoerder van ICT Office Centre weten aan AG Connect. Klanten van de online-shop voor software kunnen daar met hun bestaande account inloggen. De reguliere homepage geeft alleen de tekstmelding in drie talen dat het bedrijf is getroffen door ransomware. Het gaat daarbij dus niet om slechts een kantoor-pc, maar om de back-end systemen van de webshop.

Moeizaam herstel

"Ja, de servers zijn geraakt." Hierdoor is de reguliere dienstverlening nogal gehinderd. Staande bestellingen zouden echter nog wel gehonoreerd kunnen worden, zo krijgt AG Connect te horen.  Het bedrijf heeft nog een back-up, die nu wordt teruggezet. De staat van die back-up is echter niet heel actueel: het is "van ongeveer een maand terug".

De ransomware behoort volgens ICT Office Centre niet tot de reeks van gevallen waarvoor al ontsleutelingsmiddelen beschikbaar zijn. Initiatieven als NoMoreRansom, dat mede door securityleverancier Kaspersky is opgezet, bieden dergelijke bevrijdingshulp voor versleutelde data. Slachtoffers van ransomware kunnen daarmee hun gegijzelde gegevens weer terugkrijgen.

'Heel erg snel gegaan'

Het herstel bij ICT Office Centre komt nu heel langzaam weer op gang. Hoe lang het duurt voordat de webwinkel weer geheel up&running is, durft de woordvoerder niet aan te geven. Daarbij zal het bedrijf ook aanpassingen plegen om de beveiliging beter op orde te krijgen. Scherpe monitoring zal nodig zijn, mede gezien het feit dat deze ransomware snel heeft toegeslagen. "Het is heel erg snel gegaan; in ongeveer één dag."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in