Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie heeft beveiliging gegevens nu wel op orde

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat de Nationale Politie voldoende maatregelen heeft getroffen voor de beveiliging van politiegegevens. De politie werd vorig jaar twee keer op de vingers had getikt omdat politiemedewerkers persoonsgegevens konden gebruiken of inzien terwijl zij daar helemaal niet toe bevoegd zijn.
politieauto
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

De problemen deden zich voor in het systeem waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd, het N.SIS II-systeem. De overtredingen die door de Autoriteit Persoonsgegevens werden geconstateerd, zaten vooral in het feit dat niet alle medewerkers van de Nationale Politie die toegang hebben tot dit N.SIS II-systeem ongelimiteerd alle politiegegevens mogen inzien. "Daarom moet de Nationale Politie regelmatig en proactief controleren wie welke informatie heeft ingezien", stelt het AP in een verklaring.

De AP heeft inmiddels geconstateerd dat de Nationale Politie op dit punt voldoende verbeteringen heeft doorgevoerd, waardoor de Nationale Politie volgens de AP voldoet aan 'de last onder dwangsom'.

Niet proactief

Begin 2017 legde de AP een last onder dwangsom op aan de Nationale Politie, omdat zij de vereiste controle op logbestanden van N.SIS II niet regelmatig en proactief uitvoerde. Daarna heeft de Nationale Politie een dwangsom van 40.000 euro betaald omdat de overtreding niet was beëindigd. In november 2018 kwam daar een tweede last onder dwangsom bij, omdat de Autoriteit Persoonsgegevens de  tot dan toe getroffen maatregelen door de Nationale Politie onvoldoende vond om de overtreding te beëindigen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in