Overslaan en naar de inhoud gaan

Phishing-golf verwacht na DDoS-aanvallen

Terwijl de motivatie en daders van de enorm hevige DDoS-aanvallen nog onbekend zijn, komt De Nederlandsche Bank (DNB) met een waarschuwing voor phishingmails. Een relatie met de DDoS-aanvallers wordt niet gelegd; andere cybercriminelen kunnen sluw aanhaken op ontstane onrust over banken en hun online-dienstverlening.
phishing geld
© Shutterstock
Shutterstock

"Als u een e-mail krijgt waarin de ontvanger wordt gevraagd gegevens in te voeren zoals pincodes en bankrekeningnummers, doe dit dan niet en gooi de e-mail weg", waarschuwt DNB nu in een persbericht. Daarbij herhaalt het ook de bekende waarschuwing van banken dat zij nooit via de mail of telefoon om gevoelige informatie zoals pincodes en andere inloggegevens zullen vragen.

Gelegenheidsmisdaad

De toezichthouder van het Nederlandse bankwezen stuurt deze waarschuwing nu uit niet omdat er aanwijzingen zijn dat de partij (of partijen) achter de DDoS-aanvallen nu bankklanten op de korrel neemt. DNB stelt dat simpelweg "de mogelijkheid bestaat dat het aantal ‘phishing mails’ zal toenemen vanwege de DDoS-aanvallen van de afgelopen dagen op de websites van banken en andere instellingen."

Het gebeurt namelijk wel vaker dat phishers en andere soorten cybercriminelen slim inspelen op grote gebeurtenissen. Dit gebeurt zowel bij digitale dingen, zoals security-incidenten en computerinbraken, als ook bij analoge gebeurtenissen, zoals gevoelige of uitgelekte politieke memo's. Ondanks deze bekende handelswijze van 'gelegenheidscriminelen' zijn er omstreden experts die hierin een directe link zijn en die juist de onrust onder consumenten kunnen aanwakkeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in