Overslaan en naar de inhoud gaan

Pentest legde lek bij Testcoronanu niet bloot

Nederlanders hebben de afgelopen weken een vals reis-en toegangsbewijs kunnen aanmaken in de app CoronaCheck. Dat kwam door een lek bij Testcoronanu dat na een pentest niet naar boven kwam. Ook zijn privégegevens van 60.000 mensen die bij dit testbedrijf hebben getest gelekt. Dat meldt RTL Nieuws na onderzoek.
vaccinatiebewijs, testbewijs
© ministerie van VWS
ministerie van VWS

Na de melding van RTL Nieuws is het testbedrijf afgesloten van de systemen van het ministerie van VWS. Om gekoppeld te worden aan de CoronaCheckApp moeten bedrijven allerlei documenten aanleveren waaruit blijkt dat ze aan de hoogste dataveiligheids- en privacyeisen voldoen. Onder andere het doorstaan van een pentest maakt deel uit van die eisen. Het ministerie laat aan RTL Nieuws weten dat uit een pentest deze kwetsbaarheid had moeten blijken.

Toegang via frontend

Het testbedrijf maakt gebruik van de database Firestore van Google. Die database communiceerde direct met de frontend van de website, aldus techjournalist Daniël Verlaan die het lek blootlegde. Het was mogelijk om vanuit de browser direct de database te raadplegen. In die database stonden gegevens van alle mensen die een test hadden gedaan bij dit bedrijf. Het gaat om mailadressen, woonadres, telefoonnummers, BSN-nummers en paspoortnummers.

Naast het inzien van deze gebruikersgegevens wist Verlaan ook de gegevens aan te passen. Kinderlijk eenvoudig, noemde hij het. Door 2 regels code in de browser in te voeren, kon je je eigen negatieve testresultaat toevoegen. Daarna vul je zelf de juiste gegevens in en krijg je vervolgens een geldig bewijs in de CoronaCheck-app. Met dit bewijs kun je dus toegang krijgen tot evenementen of permissie om te reizen naar het buitenland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in