Overslaan en naar de inhoud gaan

Peiling: merendeel ondernemers deed nog nooit een cyberoefening

Een groot deel van de Nederlandse mkb-bedrijven heeft nog nooit een cyberoefening gedaan. De helft ervan twijfelt zelfs over het nut ervan. Dat wordt duidelijk uit onderzoek van Motivaction in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
cyberaanval
© Shutterstock
Shutterstock

Zo’n 841 mkb-bedrijven van verschillende groottes deden mee aan het onderzoek. Uit de antwoorden wordt duidelijk dat slechts 18% van de ondernemers een cyberoefening heeft gedaan. Met name ZZP'ers hebben geen of weinig ervaring met een oefening.

Daarnaast blijkt ook uit de flitspeiling dat slechts een kwart van de ondernemers cyberoefeningen nuttig vindt voor hun bedrijf. De helft twijfelt. MKB'ers zien vaker het nut van een oefening dan ZZP'ers.

De bedrijven vinden de meest aansprekende vorm voor een oefening een begeleide workshop en een oefening met een technisch team, waarin bijvoorbeeld diverse gebeurtenissen en dilemma’s worden gesimuleerd.

Investeringen

Ondernemers investeren in een cyberoefening zijn gemiddeld bereid om zo’n 15 uur en 2200 euro neer te leggen. De oefeningen die de meeste urgentie krijgen, vinden ondernemers situaties waarin diefstal van persoonsgegevens of indringers in het bedrijfsnetwerk worden gesimuleerd.

Voorlichting

Het Nederlands Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) vindt een voorlichtingscampagne hard nodig om middelgrote en kleine bedrijven te wijzen op de risico’s van ransomware. Dat is één van de uitkomsten na een onderzoek van afgelopen september. Slechts 30% van de bedrijfsbestuurders ziet cybercriminaliteit als een groot risico voor de organisatie, bleek uit het rapport destijds.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in