Overslaan en naar de inhoud gaan

Pas op met wat je bij je smart tv zegt

De smart tv's van Samsung nemen namelijk wat gezegd wordt op, en sturen die informatie door. "Wees u er alstublieft van bewust dat als u persoonlijke of gevoelige informatie uitspreekt, die informatie opgenomen kan worden en doorgegeven kan worden aan een derde partij", staat in de privacy-verklaring van het bedrijf. "TV hört mit", zouden onze oosterburen kernachtig zeggen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Die derde partij is Nuance, onthulde Samsung na enig touwtrekken met de media. Dat gebruikt de data van Samsung smart tv's om zijn technologie op het vlak van spraakherkenning en begripsvorming te verbeteren. Nuance, op zijn beurt, garandeert dat de privacy van de betrokkenen gegarandeerd wordt. Nuance benadrukt dat het de gegevens die het verzamelt, niet deelt met adverteerders of marketingbedrijven. Nuance heeft naar eigen zeggen ook geen banden met overheidsorganisaties om gegevens over consumenten te verzamelen.

Risico's uitsluiten betekent afzien van spraakherkenning

Toch is niet denkbeeldig dat dergelijke instanties bij Nuance op de stoep komen te staan, als ze zich de potentie van deze gegevensbron realiseren. Los daarvan is het al evenmin een geruststellende gedachte dat je via de spraakherkenningsfunctie van je tv afgeluisterd zou kunnen worden door hackers.

Wie spraakherkenning op zijn tv gebruikt, ontkomt niet aan communicatie met Nuance. Verwerking van de spraakcommando's vindt op zijn servers plaats. Eigenaren van een smart tv die beducht zijn voor de risico's die dat oplevert, kunnen de spraakherkenningsfunctie beter maar deactiveren, adviseert Samsung in reactie op de commotie die is ontstaan. Je kunt ook overwegen om de tv los te koppelen van je draadloze netwerk, aldus Samsung.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee