OPTA onderzoekt hack bij KPN

KPN heeft wettelijke plicht om privacy te beschermen
Volgens de zegsvrouw van OPTA hebben ondernemingen als KPN de wettelijke plicht om maatregelen te nemen ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van klanten. "Wij onderzoeken of KPN in dit geval aan deze plicht heeft voldaan."
De telecomtoezichthouder tikte KPN de laatste jaren al veel vaker op de vingers over de gebrekkige naleving van wet- en regelgeving. In december plaatste OPTA het bedrijf onder verscherpt toezicht.
Justitie stelt strafrechtelijk onderzoek in
Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het hacken van adres- en inloggegevens bij KPN. Dat zei een woordvoerder van het OM zaterdag.
Doel van zo'n onderzoek is de verantwoordelijken op te sporen en bewijs te verzamelen. Als dat lukt kan het OM besluiten de verdachten te laten berechten.
'Veiligheid vitale systemen niet in het geding'
De digitale inbraak bij KPN heeft de veiligheid van de ICT-systemen bij de Rijksoverheid en vitale sectoren in de samenleving niet in gevaar gebracht. Dat is gebleken uit onderzoek van het Nationaal Cyber Security Centrum nadat de hack bij deze instantie was gemeld.
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat zaterdag gezegd. Verder is KPN zelf verantwoordelijk voor een goed digitaal slot op de deur. Minister Ivo Opstelten zal op verzoek van de Tweede Kamer de gang van zaken nog toelichten.
PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer noemde de verwijzing van de minister naar de verantwoordelijkheid van KPN te gemakkelijk. "Je kunt niet zeggen: ik kijk even de andere kant uit", zei Hamer zaterdag in het programma TROS Kamerbreed op Radio 1. Ze kondigde aan dat de Kamer er nog op terug zal komen. De SP heeft al laten weten met Opstelten in debat te willen als zijn brief daar aanleiding toe geeft.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee