Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook datacentra van Defensie zijn ondermaats beveiligd

Defensie heeft de beveiliging van kazernes maar ook van zijn datacentra niet op orde, aldus de Algemene Rekenkamer. Ze heeft de beveiliging van militaire objecten onderzocht en komt tot de conclusie dat die "ondermaats" is. Het is niet de eerste keer dat de bewaking van Defensie-zaken onvoldoende blijkt.
cyber defense specialist
© Shutterstock
Shutterstock

Een team van de Rekenkamer heeft de beveiliging van acht militaire objecten getest zoals vliegtuigen en datacentra. Bij de helft was de beveiliging niet op orde. Het testteam wist over hekken te klimmen en door een elektrisch bediende toegangspoort te glippen. Passerende militairen stelden geen vragen.

Oude, storingsgevoelige systemen

"Als het testteam had gewild hadden zij deze objecten kunnen beschadigen of ontvreemden. We zagen organisatorische, bouwkundige en elektronische tekortkomingen", aldus de Rekenkamer. Die wijst er ook nog op dat in verband met de oorlog in Oekraïne op defensielocaties juist een verhoogd niveau van waakzaamheid geldt.

Wat betreft het elektronische component heeft de Algemene Rekenkamer geconstateerd dat bewakingssystemen indringers niet altijd signaleren. En dat meldingen soms worden genegeerd door defensiepersoneel. "De systemen zijn vaak oud en daardoor storingsgevoelig. Repareren duurt lang. Het vervangingsprogramma dat Defensie is gestart (het Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem) is echter ernstig vertraagd en start niet eerder dan 2025."

Minister: plan van aanpak

In het verleden is Defensie vaker in verlegenheid gebracht omdat journalisten wisten door te dringen op kazerneterreinen. Minister Kajsa Ollongren van Defensie zegt een plan van aanpak op te stellen. Ook zijn al maatregelen genomen om de beveiliging te verbeteren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in