Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondersteuning Windows Server 2003 stopt vandaag

Microsoft staakt vandaag de ondersteuning van Windows Server 2003. Nog zeker 2,5 miljoen fysieke servers snorren door met dit verouderde en nu ook gevaarlijke besturingssysteem.
Server 2003
© Microsoft
Microsoft

Officiële cijfers over het gebruik van Windows Server 2003 heeft hij niet maar Gartner-analist Carl Claunch zegt tegen The Register dat hij verwacht dat er nog 2,5 miljoen servers op het besturingssysteem draaien. Hij ziet een verschuiving in de prioriteiten bij het beheer van serversoftware. Het is tegenwoordig belangrijker een stabiel besturingssysteem te hebben dan de laatste versie met nieuwe eigenschappen. Microsoft is altijd erg schappelijk geweest met het ondersteunen van gedateerde software. Het nadeel is dat wanneer dan het einde van de ondersteuning wel nadert een kostbare en lastige migratieklus nodig is.

Complex traject

Migratietrajecten duren gemiddeld 6 tot 9 maanden. In februari werd daarom al duidelijk dat veel organisaties de deadline die Microsoft stelde, niet zouden halen. Angela Cross, bij HP verantwoordelijk voor de server-verkoop in Groot-Brittannië en Ierland, noemt het apathie. Organisaties hebben geen grote beveiligingsproblemen gehad of hebben geen geen geld voor een upgrade en besluiten dan het risico maar te nemen, concludeert ze. Toch is dat risico aanzienlijk. "In 2014 waren er al meer dan 30 beveiligingsincidenten en er is een aanzienlijke kans dat er iets mis gaat. Dit is geen hype, patches en firmware zijn nodig!".

Aanzienlijke kosten voor verlenging

De kosten voor 'Extended support' zijn aanzienlijk. Volgens een licentie-expert rekent Microsoft 600 dollar per server voor het eerste jaar. Microsoft wil dat bedrag overigens niet bevestigen tegenover The Register.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in