Overslaan en naar de inhoud gaan

OM: Kabinet moet meer investeren in bestrijding cybercrime

De huidige investering in de bestrijding van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit is onvoldoende om het Openbaar Ministerie adequaat toe te rusten om cybercrime het hoofd te bieden. Zeker omdat de politie fors inzet op het thema.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Dat schrijft het Openbaar Ministerie in het jaaroverzicht 2017. Omdat de politie fors investeert is de verwachting dat de zaakstroom en projectmatige aanpak met betrekking tot cybercrime fors zal toenemen. “Ook is versterking nodig om als betrouwbare partner in de samenwerking met anderen de benodigde inzet te kunnen leveren. Daarbij blijven andere maatregelen, zoals uitbreiding van de juridische mogelijkheden om adequaat tegen cybercrime op te treden, hard nodig”, aldus het OM.

Anoniem opereren

Het OM behandelde in 2015 nog 140 nieuwe zaken die onder de noemer cybercrime vallen, in 2017 waren dat er 231. Het OM schrijft dat de grote snelheid van technologische en maatschappelijke veranderingen, de mogelijkheden voor criminelen om in grote mate anoniem via het internet te opereren en het internationale karakter van cybercrime grote uitdagingen vormen.

Het OM signaleert ook dat de aangiftebereidheid van burgers die slachtoffer zijn geworden van zogenaamde ‘cyberdelicten’ laag is. “En juist het aantal slachtoffers van deze computergerelateerde delicten neemt in de afgelopen jaren toe. Het is een belangrijke opgave voor de strafrechtspleging om deze trend te keren. Niet om de statistieken op peil te houden, maar om te zorgen dat burgers het vertrouwen in het strafrecht behouden en de weg blijven vinden naar politie en OM”, aldus het OM in het jaaroverzicht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in