Overslaan en naar de inhoud gaan

NWO verwacht 'op afzienbare termijn' weer operationeel te zijn

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verwacht op "afzienbare termijn" weer operationeel te kunnen zijn. De organisatie werd half februari het slachtoffer van een hack. Binnenkort moet het primaire proces weer hersteld zijn.
ransomware
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Door de hack van half februari is het netwerk van NWO niet meer te gebruiken. Applicaties werkten niet meer, medewerkers konden niet meer mailen en aanvragen voor subsidie werden stilgelegd. Nu kondigt NWO op zijn website aan dat het primaire proces naar verwachting in de week van 22 maart hervat wordt, "met waar nodig aangepaste deadlines en termijnen".

Omdat het pauzeren en het opstarten van dat primaire proces voor veel verschuivingen in de tijdsplanning van subsidies heeft gezorgd, is er een integrale callplanning opgezet. Daarin staat wat de sluitingsdata voor vooraanmeldingen en uitgewerkte aanvragen tot en met juni 2021 zijn. Een aangepaste versie van die integrale callplanning wordt op 15 maart bekendgemaakt. 

Interne documenten gelekt

De hack op NWO werd uitgevoerd door de bekende hackergroep DoppelPaymer, zo bleek eind februari. Deze hackergroep legde niet alleen het netwerk van NWO plat, maar stal ook bestanden. DoppelPaymer stuurde NWO een losgeldeis, maar daar gaat de organisatie op principiële gronden niet op in. De hackergroep besloot daarop om de gestolen bestanden openbaar te maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in