Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw antidiefstalsysteem Zara 'struikelt over chips en ineffectiviteit'

Inditex, het Spaanse moederbedrijf van kledingketen Zara, heeft de invoering van het nieuwe antiwinkeldiefstalsysteem in zijn Zara-winkels wat vertraagd. De nieuwe technologie kampt namelijk met kinderziektes. Zo hebben medewerkers in verschillende landen bij het management al hun zorgen geuit dat de technologie diefstal zelfs makkelijker zou kunnen maken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

kledingmerk
ZARA X Barbie
Zara

Topman Óscar García Maceiras onthulde de nieuwe technologie in maart en beloofde deze in juli uit te rollen voor tests in alle Zara-filialen wereldwijd, maar dat moet nog gebeuren. Het systeem dat kleine RFID-chips gebruikt, moet een einde maken aan de grote harde plastic tags op kledingstukken die door kassamedewerkers moeten worden verwijderd.

Knelpunten in chipsaanbod

Uit de eerste proeven in enkele Spaanse winkels bleek volgens de bronnen van Bloomberg dat winkeldieven de beveiligingstags gemakkelijk wisten te ontdekken en te verwijderen. Een ander probleem is dat er alarmen afgaan wanneer klanten de winkel binnenlopen om online gekochte artikelen terug te brengen.

De vertraging van de invoer van het nieuwe systeem zou volgens ingewijden ook deels te wijten zijn aan knelpunten in het aanbod van de chips. Inditex zelf bagatelliseerde de problemen. Volgens het concern verloopt het implementatieproces van het nieuwe alarmsysteem volgens plan en zonder noemenswaardige incidenten.

Inflatie en winkeldiefstal

De nieuwe methode, waarbij de kleine chips op labels of in de kledingstof worden geplaatst, zou volgens kenners de diefstal bij Inditex met 60 procent moeten verminderen. De Spaanse modegigant heeft naast Zara ook de bekende merken Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershak, Stradivarius en Oysho.

Ook andere winkelbedrijven voeren de strijd tegen de winkeldiefstallen op. Die lijken namelijk toe te nemen door de hoge inflatie. Zo meldde het British Retail Consortium onlangs dat het aantal gevallen van winkeldiefstal vorig jaar met 27 procent is toegenomen in de tien grootste steden van het Verenigd Koninkrijk.

Ook kondigde kledingketen Primark dinsdag aan extra beveiligers en camera's in te zetten om het fenomeen tegen te gaan. De Amerikaanse warenhuisketen Nordstrom liet onlangs bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers weten dat diefstallen "historisch hoog" waren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee